Berenstein: Situatie vertoont gelijkenis met 30 jaar terug
02 Jul 2017, 06:18
foto
De SPA en DA'91 gereed om de rechtsstaat te beschermen. Van l-r: Angelique del Castillo, Guno Castelen en Robby Berenstein. (Foto: René Gompers)


Vakbondsleider Robby Berenstein is ervan overtuigd dat de verandering in het land zal komen wanneer de huidige regering onder leiding van president Desi Bouterse, is vervangen. De situatie vandaag toont veel gelijkenissen met dertig jaar geleden, geeft hij aan. De economie, de rechtsstaat, democratie, gezondheidszorg, waren ‘nak panya’ door dezelfde beweging die vandaag de dag nagenoeg dezelfde problemen veroorzaakt. Herstel is gekomen toen de vakbeweging en het volk in opstand zijn gekomen. Hetzelfde staat te gebeuren omdat het volk zaken al doorheeft, meent Berenstein.

Berenstein is bij de viering van 30 jaar SPA ingegaan op huidige situatie en de houding van de regering jegens het volk en belangrijke instituten. De Surinaamse Partij van de Arbeid opgericht op 1 juli 1987, is ontstaan in turbulente tijden hebben de verschillende sprekers aangegeven. “Er is veel hersteld maar het lijkt alsof we terug zijn in 1987,” merkt Berenstein op. “De economische verhoudingen zijn wederom kapotgeslagen. En we hebben het nog niet over de prijzen in de winkel. Mensen krijgen met moeite of geen adequate gezondheidszorg. De vakbeweging heeft SZF voor ambtenaren kunnen opzetten, maar nu zien we dat ook tu nak panya".

De rechtsstaat is wederom in gevaar," stelt Berenstein. “We zitten in een situatie waar dezelfde beweging die de democratische rechtsstaat in gevaar heeft gebracht, het weer dreigt te doen door het niet respecteren van de fundamenten van de rechtsstaat, met name de rol van de rechterlijke macht.”
De vakbeweging gaat niet met lede ogen toezien maar wederom van zich laten horen en helpen de ommekeer te brengen, kondigt Berenstein aan. “Lek’ fa toendertijd un ben opo tegen a nak’ panya fu a democratie, tyar a kondre fu wan machtstaat kon in wan rechtsstaat net so wi sa opo knapu, net so w’o garandeer tak’ a rechtsstaat o tan bestan! Met alles wat we hebben gaan we daar garant voor moeten staan.”

Berenstein wordt volledig ondersteund door voorzitters Guno Castelen van de SPA en Angelique del Castillo van DA’ 91. Del Castillo stoort zich niet aan de onderschattende uitspraken van Bouterse in Ocer. “We staan voor grote uitdagingen, maar zijn onbevreesd. Laat niemand u wijs maken dat het een heilloze strijd is. De wereld leert ons dat een kleine groep van vastberaden mannen en vrouwen in staat is verandering te brengen,” bemoedigt ze de aanwezigen. “Niemand is onverslaanbaar. Ook zij die nu schreeuwen van podia alsof ze onverslaanbaar zouden zijn en alle middelen ten dienste hebben, ook zij niet. Wij zullen hun verslaan, we zullen vrij zijn, we zullen ons bevrijden daarvan!”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May