Castelen: Bouterse probeert rechters onder druk te zetten
02 Jul 2017, 00:01
foto
Guno Castelen, voorzitter van de SPA. (Foto: René Gompers)


Guno Castelen, voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), vindt dat president Desi Bouterse onterecht de rechters bedekt bedreigd, terwijl nu alleen een strafeis is gesteld door het Openbaar Ministerie. Bouterse zei in Ocer donderdag "dat een rechter op een koude dag opstaat en zegt dat de president 20 jaren krijgt". Castelen zei zaterdagavond bij de herdenking van 30 jaar SPA dat de president die een land bestuurt, rechters en een procureur-generaal benoemt, heus het onderscheid kan maken tussen strafeis en vonnis. De strafeis is van de auditeur-militair. De rechter moet nog aan zet komen, benadrukte de SPA-topman.

Castelen voerde aan dat de auditeur-militair op basis van het onderzoek en het bewijs een strafeis heeft gepresenteerd. De rechter bepaalt uiteindelijk wat de straf wordt. De politicus meent dat Bouterse de rechterlijke macht onder druk wil zetten. Hij merkte op dat recht en wet ook voor de president geldt, net als voor mensen van Ramgoelamweg of Pontbuiten. Hij benadrukte dat er werk te verrichten is voor behoud van de rechtsstaat. De SPA zal onbevreesd samen met anderen zich blijven inzetten voor een democratisch land.

Terugblikkend op de afgelopen dertig jaar, zei Castelen dat op alle niveaus de partij verantwoordelijkheid heeft gedragen en het land mede bestuurd heeft. Nu is er weer sprake van 'krabita-anu'. Mensen leven in armoede, het geld is ontwaard, pensioenen zijn achteruitgaan, spaargelden zijn in waarde verminderd. Gezondheidszorg laat te wensen over. Mensen moeten pakketten krijgen om te kunnen overleven.

Castelen benadrukte dat de partij nog een rol te vervullen heeft en zal samen met anderen werken aan de ontwikkeling van het land. De SPA staat voor een land waar welzijn, welvaart en rechtvaardigheid zijn. Er zal strijd geleverd worden om deze zaken te realiseren. Als de partij weer op straat moet gaan, zal dit weer gebeuren en onbevreesd. De partij heeft dertig jaar strijd geleverd en zal blijven bijdragen aan de ontwikkeling van het land. Er zal een besturingsplan worden klaargemaakt, samen met anderen in binnen en als het nodig is ook buitenland. De SPA is tegen zelfverrijking en gelooft in de ontwikkeling van het land. Suriname zal floreren, wanneer mensen niet gezien worden als vijanden en eerlijk met elkaar samenwerken, stelde Castelen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May