"Er is genoeg bauxiet voor nieuwe raffinaderij"
18 Jan 2011, 19:30
foto
De conferentie van de Moederbond over grondstoffen duurt nog tot morgen.


De Surinaamse grond herbergt genoeg bauxiet om een nieuwe raffinaderij te kunnen draaien. De stijgende internationale vraag uit snel groeiende economieën, biedt daarnaast genoeg perspectief voor groei in de Surinaamse bauxietindustrie.
Dat zegt Rita Vaseur-Madhoeban van het Bauxiet Instituut Suriname (BIS), een door de overheid ingestelde instantie die erop moet toezien dat de aanwezige voorraden efficiënt en duurzaam worden gebruikt en dat de staat er voldoende aan verdient.

Vaseur sprak dinsdag op een driedaagse conferentie in hotel Royal Torarica over het grondstoffenbeleid die de vakcentrale Moederbond houdt ter ere van haar 60-jarig bestaan.
Vaseur bepleitte voor de korte termijn "dat alle neuzen gericht moeten zijn op behoud van Paranam en het later opstarten van het Bakhuysproject". Voor de lange termijn beveelt ze een nieuwe raffinaderij aan en mogelijk nieuwe voorwaarden voor de Paranamraffinaderij.

De BIS-directeur benadrukte dat de overheid aan zet om deze industrie voor Suriname te behouden. Het gaat volgens haar niet alleen om de staatsinkomsten maar ook om de 2.100 arbeidsplaatsen die de sector biedt.
In totaal is er inmiddels 73 tot 75 duizend hectare aan concessies uitgegeven, zo blijkt uit een historisch overzicht dat Vaseur presenteerde. Het Bakhuysgebergte dat goed is voor 278.400 hectare aan bauxietconcessies, is nog niet uitgegeven. De niet ontwikkelde concessies herbergen 90 tot 158 miljoen metrieke ton bauxiet, zij het van mindere kwaliteit. De gunstig gelegen concessies en de erts van betere kwaliteit zijn al uitgemijnd.

Op basis van een jaarproductie van 3 miljoen ton per jaar zijn de voorraden in de actieve mijnen tegen december 2012 op. Het gaat hierbij om de voorraden te Kaaimangrasi, Klaverblad, Caramaca en Coermotibo –gelegen aan de rechteroever van de Surinamerivier-.
Het is dus dringend nodig dat de overheid actief op zoek gaat naar alternatieven om de mijnactiviteiten te verlengen, meent Vaseur. Er wordt gekeken naar de restanten van Moengo en Lelydorp I.

Vaseurs inleiding bracht een levendige discussie op gang. Volgens diverse participanten is het de schuld van de overheid dat BHP-Billiton haar activiteiten in Suriname heeft stopgezet. Dat zou de basis zijn van de crisis in deze sector.
De BIS-directeur denkt dat Alcoa/Suralco niet zal verdwijnen uit Suriname omdat de Brokopondo-overeenkomst (die afloopt in 2033) het bedrijf veel voordelen biedt.
“Wat we als land moeten doen, is kijken naar nieuwe potentiële partners. De vraag naar aluinaarde in China, India, Dubai en Midden-Oosten zal in de komende jaren enorm zijn.”

Morgen, woensdag, beleeft de conferentie haar derde en laatste dag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May