Samenwerking met Turkije ter discussie in DNA
31 May 2017, 01:46
foto
Assembleelid André Misiekaba, voorzitter van commissie van rapporteurs. (Beeld: DNA)


De Nationale Assemblee is dinsdag begonnen met de behandeling van de overeenkomst 'Handel en Economische samenwerking tussen de Republiek Suriname en Republiek Turkije'. De Raamovereenkomst voor Economische, Wetenschappelijke, Technische en Culturele Samenwerking tussen Suriname Equatoriaal Guinea staat ook op de agenda. Assembleeleden hebben kritische vragen gesteld over Turkije. Wat de coalitie betreft was liever gisteren dan vandaag de samenwerking beklonken, gezien de vele mogelijkheden die er zijn. Oppositieleden stonden ook stil bij de mensenrechtensituatie en zuiveringsacties tegen tientallen duizenden critici van het bewind van president Recep Tayyip Erdogan.


Voorzitter van commissie van rapporteurs André Misiekaba (NDP), erkent dat er politieke gevoeligheden zijn rondom de positie van Turkije in Europa. Dit land probeert al jaren toe te treden tot de Europese Unie. Er zijn afspraken gemaakt over immigratie die niet goed verlopen, wat maakt dat de spanningen verder zijn gestegen. "Toch blijft Turkije een land waar je rekening mee moet houden,"stelde Misiekaba.

Er zijn zes gebieden van samenwerking geïdentificeerd.
1. Wederzijdse investeringen;
2. Energie en minerale hulpbronnen;
3. Ontwikkeling van landbouw en veeteelt;
4. Onderwijs en gezondheid;
5. Wetenschap en technologie en
6. Toerisme
Misiekaba vraagt zich af waarom hij luchtvaart niet in het rijtje ziet, Turkije is bij uitstek het land van de luchtvaartsector. Er zijn wel afspraken hierover, maar waarom er niet gesproken is over luchtvaart.

De politicus stond stil bij dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het buitenlands beleid moet coördineren. Verschillende ministeries onderhouden een zelfstandige relaties met bevriende landen. Turkije heeft reeds beurzen ter beschikking gesteld in de orde van ruim tachtig beurzen. Deze zijn niet ingevuld. Misiekaba wilde hierover duidelijkheid van de regering, want dit zou niet mogen, terwijl zoveel studenten hiervan gebruik van zouden kunnen maken. Aan de orde kwam ook dat in Turkije casino's verboden is, terwijl in Suriname diverse Turken in de branche zitten. Hoewel er enkele vraagpunten zijn, zou de overeenkomst wat Misiekaba betreft een hamerstuk kunnen zijn.

In de commissie van rapporteurs hebben verder zitting: Dew Sharman (VHP), Grace Watamaleo (NDP), Gregory Rusland (NPS), Stephen Tsang (NDP), William Waidoe (PL) en Remi Tarnadi (NDP). De eerste ronde voor De Nationale Assemblee is afgerond. De behandeling wordt donderdag voortgezet. De regering moet nog antwoorden. Turkije heeft het verdrag reeds geratificeerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May