Hoefdraad verwacht inflatie van rond 10%
12 Jan 2011, 12:00
foto
De governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad in gesprek met minister Wonnie Boedhoe van Financiën op de bijeenkomst van de VES.


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, verwacht dat de inflatie van 2010 rond de 10% zal zijn. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is nog niet uitgekomen met een publicatie, maar tot november was de inflatie 10,1%. Dit zei Hoefdraad maandagavond tijdens een presentie voor de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).

De oorzaken van de prijsstijgingen kunnen volgens Hoefdraad voornamelijk worden toegeschreven aan het aantrekken van de internationale energie‐ en voedselprijzen, de verhoogde bestedingen van de overheid en de wisselkoersstijgingen. “Verder heeft de speculatieve component op de lokale valutamarkt ook een bijdrage geleverd in het inflatieniveau. Een kleine open economie als Suriname staat niet los van internationale prijsontwikkelingen”, aldus Hoefdraad.

De monetaire autoriteit deelde mee dat de inflatieverwachtingen voor 2011 zijn, met het oog op de voorgenomen maatregelen in de monetaire en overheids financiële sfeer, gunstig is. Hij noemde onder andere de op handen zijnde ordening van de goudsector en de positieve effecten die hieruit zullen voortvloeien voor de staatsfinanciën. Er zijn belasting verhogende maatregelen aangekondigd door minister van Financiën, Wonnie Boedhoe, alsook de sterilisatiemaatregelen van de CBvS in samenwerking met Financiën. Deze zijn reeds besproken met het bankwezen. Boedhoe was ook aanwezig op de lezing van de VES. Zij was voor haar aantreden als minister, voorzitter van deze organisatie.

Hoefdraad zei dat met de banken is afgesproken dat schatkistpapier zal worden uitgegeven ter afroming van overtollige liquiditeiten. De afgeroomde liquiditeiten zullen niet voor financiering van de staat zullen worden gebruikt. “De verwachting is dat verbeterde overheidsfinanciën en monetaire verkrapping het beoogde dempend effect zullen hebben op inflatie. Ik kan u de verzekering geven dat de CBvS ernaar zal werken om de inflatie weer in de ééncijferige regionen te doen belanden”, aldus Hoefdraad.

Voor het volgen van het prijspeil wil de CBvS maandelijks met andere actoren zoals Financiën, Handel en Industrie, en het Algemeen Bureau voor de Statistiek om de tafel gaan zitten om de prijsontwikkelingen te bespreken. Hoefdraad zei dat het financieel- economisch beleid van de bank en van de regering zich in de
komende jaren zal concentreren op vraagbeheersing met als oogmerk stabiliteit van de wisselkoers en van het algemeen prijspeil. Er zijn nog enkele additionele maatregelen nodig waarvan een belangrijk deel op het terrein van de financiën van de staat ligt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May