Oppositiepartijen tevreden met eerste gespreksronde
04 May 2017, 00:01
foto
De oppositionele leiders verwelkomen als eerste het Burgercollectief onder leiding van Curtis Hofwijks in 'de Olifant'. (Foto: René Gompers)


De eerste gesprekken die moeten leiden tot de grootse ‘volksprotestmanifestatie’ op 20 mei, zijn achter de rug. De oppositiepartijen Abop, NPS, Pertjajah Luhur en de VHP zijn 'zeer tevreden' over de gang van zaken op de eerste dag, woensdag. “Hoewel niet alle groepen het eens zijn over de toon die we gaan voeren op 20 mei, zijn ze wel allemaal positief gestemd en ondersteunen dit initiatief,” deelt Chan Santokhi, voorzitter van de VHP mee.

“We eisen onmiddellijke ombuiging van het beleid, zo niet zal de regering het mandaat terug moeten geven. Dat wordt de toon van het protest,” beklemtoont Santokhi. De ‘volksprotestmanifestatie’ is een initiatief van de vier oppositionele partijen maar “eenieder, alle groepen die last ondervinden van het wanbeleid mogen zich komen aansluiten," verduidelijkt Gregory Rusland, voorzitter van de NPS. “Daarom voeren we deze gesprekken, zodat de samenleving goed geïnformeerd wordt,” geeft hij aan. “De gesprekken zijn zelfs beter gegaan dan we gedacht hadden.”

In 'de Olifant', partijcentrum van de VHP, is er ‘back to back’ gesproken met We Zijn Moe, Het Burgercollectief, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, SPA, DA'91, Ravaksur, BvL en ALS. Tot en met 6 mei zal in de Olifant en Grun Dyari, het partijcentrrum van de NPS, worden gesproken met verschillende groepen en organisaties. “De gedachtewisseling was bijzonder goed,” haalt Rusland aan. Hij deelt mee dat er zich nog meer groepen buiten de afsprakenlijst aanmelden. “We hebben een bepaald enthousiasme gemerkt, groepen die eerst twijfelden maken nu contact met ons om te praten. Wij gaan ook met hen nagaan hoe zij een bijdrage kunnen leveren. Het gaat erom dat de we de regering een serieuze boodschap sturen.

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur is vanwege verplichtingen, direct na het laatste gesprek vertrokken. Abop is vertegenwoordigd door Stanley Betterson. Hij ziet graag nog meer jongeren opkomen. “Steeds meer mensen geven aan dat ze de situatie beu zijn en dat er verandering moet komen. Maar ik moedig de jongeren aan, het is hun land, hun toekomst. Ik roep ze op om hun stem te laten horen, want het gaat niet om een klein groepje maar om het belang van Suriname, het land waar we allen verder moeten wonen, werken, leven. Daarom moeten we orde op zaken stellen.” De volgende gespreksronde vindt later op de dag plaats in Grun Dyari, de thuisbasis van de NPS.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May