Argentinië: Ex-president aangeklaagd voor witwassen
05 Apr 2017, 17:43
foto
Cristina Fernandez de Kirchner zegt dat de aanklachten tegen haar politiek gemotiveerd zijn. (Getty Images)


Een rechter in Argentinië heeft beschuldigingen van het witwassen van geld en corruptie tegen de voormalige president Cristina Fernandez de Kirchner en haar twee kinderen opgebracht. Twee zakenpartners zijn ook aangeklaagd in de zaak en alle vijf mogen Argentinië niet verlaten.

De 64-jarige Fernandez wordt al geconfronteerd met andere aanklachten waaronder frauduleus beheer van staatsfondsen. Ze heeft elk wangedrag ontkend en zegt dat ze het slachtoffer is van politieke vervolging.

In een verklaring op dinsdag, hebben juridische ambtenaren gezegd dat de federale rechter Claudio Bonadio een formele aanklacht tegen Fernandez heeft opgebracht voor vermeende witwassen van geld in transacties van onroerend goed. Haar dochter, Florencia, en zoon, Maximo, zijn ook aangeklaagd, samen met de ondernemers Cristobal Lopez en Lazaro Baez.

Ongeveer US$ 8 miljoen van tegoeden van Fernandez zijn bevroren, staat verder in de verklaring. Een rechter had vorige maand geoordeeld dat Fernandez, die vanaf 2007 tot 2015 aan de macht was, moet terecht staat op beschuldiging van financieel wanbeheer tijdens haar zittingstermijn.

Ze wordt ervan beschuldigd dat ze de centrale bank heeft opgedragen dollars te verkopen op de termijnmarkt tegen kunstmatig lage prijzen in afwachting van een algemeen verwachte devaluatie van de Argentijnse peso. Fernandez wordt ook geconfronteerd met aparte beschuldigingen van corruptie. Haar regering zou overheidsopdrachten hebben geloosd naar Baez - een zakenman dichtbij haar familie.

Ze blijft erbij dat alle beschuldigingen tegen haar politiek gemotiveerd zijn en heeft de huidige president Mauricio Macri ervan beschuldigd tegen haar te spannen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May