OM: telefoonuitdraai correct; strafeis Meriba is passend
05 Apr 2017, 00:35
foto


Officier van Justitie, Duncan Nanhoe, heeft zijn repliek gehouden in de strafzaak waar Romano Meriba terechtstaat. Meriba wordt ten laste gelegd uitlokking van de beroving, poging tot doodslag, zware mishandeling van de politie en overtreding van de Vuurwapenwet. Hij wordt samen met Ruben S. (39), Errol S. (41) en Anthony C. (55) verdacht van het beroven van de ondernemer R.S. op 9 november 2015. Nanhoe benadrukte dat het strafvoorstel passend is. Er is niet gefraudeerd met de telefoonuitdraai.

Tegen Meriba is er een celstraf van tien jaar onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht geëist. De officier legde uit dat de telefoonuitdraai erg ruim is. In eerste instantie waren belangrijke gesprekken uit dat dossier gelicht. Daarna is de totale uitdraai gepresenteerd. Een deel van het bewijs tegen Meriba is uit de telefoonuitdraai gehaald. De medeverdachten Anthony C. en Errol S. hadden in het vooronderzoek gedetailleerde verklaringen afgelegd. Op de rechtszitting zijn beide medeverdachten teruggekomen op hun verklaringen.

De raadslieden Benito Pick en Raoul Lobo die Meriba bijstaan, hadden aangevoerd dat hun cliënt vanaf het begin veroordeeld is door de samenleving en media. Hij wordt met naam en toenaam genoemd. Ook hij heeft recht op een eerlijk proces, voerden de raadslieden aan. Nanhoe benadrukte dat dit niet aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. Hierin heeft het OM geen inbreng. De officier deelde mee dat de media de vrijheid hebben om zaken te publiceren en de verdediging kan stappen ondernemen tegen hen.

De advocaten hadden aangevoerd dat Meriba niet ter plekke was ten tijde van de beroving. Ook zou hij geen motief hebben om de beroving te plegen. Zij vroegen zich af hoe Meriba tezamen en in vereniging ten laste gelegd kan worden, terwijl hij niet ter plekke aanwezig was. Volgens Nanhoe heeft hij telefonisch gehandeld en ging het om een gezamenlijk plan. De officier merkte op dat Meriba het brein achter de beroving was, en dat hij dat samen met de anderen het plan had beraamd. Nanhoe zei dat er voldoende bewijs tegen Meriba is. Op 2 mei komen de raadslieden van Meriba weer aan het woord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May