AdeKUS doet ook mee met 'World Physical Activity Day'
05 Apr 2017, 22:06
foto


De afdeling Fysiotherapie van de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname besteedt aandacht aan de World Physical Activity Day op 6 april. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst op het belang van bewegen met als slogan voor dit jaar 'Active people, Happy people'.

Op deze dag worden wereldwijd activiteiten gehouden om een actief leven te stimuleren en om aandacht te vragen voor de WHO richtlijnen. Ook de
‘Physical Activity’, fysieke activiteit, of te wel lichaamsbeweging is bevorderend voor de gezondheid. Actieve mensen hebben minder kans op hart-en vaat ziektes, suikerziekte, hoge bloeddruk en enkele vormen van kanker. Ook helpt regelmatig bewegen samen met een gezond voedingspatroon bij overgewicht en obesitas.
Ondanks het bekend is, zijn mensen toch weinig actief. Dit komt deels door onze leefomgeving; In de stad lijkt men meer gebruik te maken van gemotoriseerd transport en heeft men vaker een zittend beroep. Door de technologische ontwikkeling kiest men na een zittende werkdag voor wederom zitten met de tablet of televisie kijken.

Deze richtlijnen gaan niet enkel over sporten. Regelmatig bewegen houdt in dat u bewegen inbouwt in uw dagelijks leven, bijvoorbeeld lopen naar de winkel, fietsen naar het werk of de trap te gebruiken in plaats van de lift.
Ook in Suriname is het nodig om op deze dag aandacht te vragen voor regelmatig bewegen. Uit het 'langa wan anu' onderzoek dat de afdeling Public Health van de Medische Faculteit heeft uitgevoerd bleek dat 55.5% van de bevolking, 15-64 jaar, onvoldoende beweegt.

Het is niet eenvoudig om mensen te stimuleren om regelmatig te bewegen. Naast de persoonlijke motivatie speelt de omgeving ook een belangrijke rol; Zijn er voldoende en goede voetpaden waar men veilig kan lopen? Is het veilig om te lopen naar de winkel? Zijn er fietspaden aanwezig waardoor men kan fietsen naar het werk? Zijn er voldoende recreatieplekken om iedere middag te besteden aan bewegen? Het is evident dat het stimuleren van een actief leven niet alleen de taak is van de gezondheidswerker, maar ook van de overheid, particuliere bedrijven, niet-gouvernementele organisaties en andere organisaties. Gezamenlijk kunnen wij helpen aan een actievere samenleving. Actieve mensen zijn niet alleen gezonde mensen, maar ook blijde mensen, zegt Anton de Kom Universiteit van Suriname in een persbericht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May