Frankrijk wijst noodplan €2,5 miljard Frans-Guyana af
04 Apr 2017, 08:07
foto
Premier Bernard Cazeneuze stelt dat de eis van de demonstranten in het Frans gebiedsdeel Frans-Guyana om een noodplan van €2,5 miljard euro onrealistisch is. (Foto's: Reuters)


Frankrijk zal niet toegeven aan de eisen voor een "onrealistisch" hulppakket van 2,5 miljard euro voor Frans-Guyana, zegt de Franse premier Bernard Cazeneuve. Frans-Guyana is al weken het toneel van sociale onrust.

Na de afkondiging van een algemene staking vorige week maandag, heeft Parijs twee ministers gestuurd om gesprekken te voeren met vertegenwoordigers van de demonstranten. De protesten zijn een uitdaging voor de regering in Parijs waar over drie weken presidentsverkiezingen worden gehouden.

De demonstranten eisen strengere maatregelen tegen de criminaliteit, maar wijzen ook op een diepere malaise op het Frans grondgebied dat lijdt onder hoge werkloosheid. De Franse regering heeft een hulpplan van 1 miljard euro aangeboden die de demonstranten hebben afgewezen. Ze eisen een noodhulp van 2,5 miljard euro.

Na een ministeriële bijeenkomst in Parijs om de situatie te evalueren, heeft Cazeneuve gezegd dat het gemakkelijk zou zijn voor de overheid om " de gemakkelijkste weg te kiezen en een onrealistisch bedrag voor financiële steun" te beloven, voordat zij de verantwoordelijkheid overdraagt aan de volgende regering. "Dat is niet het idee dat we hebben van verantwoordelijkheid", heeft hij maandag tegen verslaggevers gezegd.

Cazeneueve heeft opgeroepen tot voortzetting van de onderhandelingen. Hij merkt op dat er elf overeenkomsten zijn bereikt op gebieden als veiligheid en rechtvaardigheid, visserij, vervoer, mijnbouw, landbouw en energie.

Vakbondsleider Davy Rimane, een woordvoerder van de demonstranten, vertelt RTL radio dat de groepen bij elkaar zouden komen om te beslissen over de volgende stappen. "De verklaring van de premier heeft op geen enkele wijze onze vastberadenheid afgestompt om Frans-Guyana uit deze stagnatie te krijgen," stelt hij. "We kunnen niet op deze manier doorgaan ... We zijn op weg naar een sociale catastrofe." Dat is volgens hem de reden waarom ze tegen de overheid zeggen “dat er een noodplan voor een bedrag van 2,5 miljard euro moet worden gelanceerd.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikaanse burgers vorige maand gewaarschuwd reizen naar Frans-Guyana te voorkomen vanwege wijdverspreide protesten die het potentieel hebben om gewelddadig te worden in de belangrijkste steden Kourou en Cayenne.

De vakbondsprotesten hebben ertoe geleid dat de geplande lancering van een Ariane5-raket die communicatiesatellieten voor Brazilië en Zuid-Korea in een baan om de aarde moet brengen tot nader order is uitgesteld. Sinds 21 maart worden ook geen containers meer gelost in de haven van Cayenne. Schepen worden naar Trinidad en Suriname afgeleid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May