Hoefdraad sluit lening met IDB voor rehabilitatie binnenstad
03 Apr 2017, 00:43
foto
De ondertekening van de lening van US$ 20 miljoen voor rehabilitatie van gebouwen in de historische binnenstad.


Minister Gillmore Hoefdraad heeft een lening van US$ 20 miljoen getekend met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor het ‘Paramaribo Urban Rehabilitation Program’. Hij heeft de jaarvergadering in Asunción, Paraguay, van 30 maart tot 2 april bijgewoond.

Suriname zal met dit project in staat zijn de gebouwen in de historische binnenstad van Suriname te rehabiliteren en zodanig te gebruiken waardoor de culturele waarde commercieel zal worden ingezet en inkomsten zal genereren. Dit project zal verder bijdragen aan de werkgelegenheid in de bouw- en toerismesector, zegt het ministerie van Financiën.

De minister heeft lopende projecten met internationale organisaties besproken, maar ook nieuwe initiatieven voornamelijk voor de ontwikkeling van de private sector, en in het bijzonder steun aan de kleine en midden ondernemingen, aan de orde gesteld. Het gaat om gesprekken met het OPEC Fund for International Development, het Caricom Development Fund (CDF) en de Inter-American Investment Corporation. Verder was er een bilaterale ontmoeting met de Braziliaanse minister van Planning, Dyogo de Oliveira. Gesproken werd over het bevorderen van de handel tussen beide landen en het verder oppakken van de steun van Brazilië aan projecten en sectoren in Suriname via overheidsinstituten.

Ook de interesse van investeerders in het noorden van Brazilië voor lange termijn investeringen in Suriname, is aangehaald. Brazilië heeft in het verlengde van het intensiveren van de relatie, zijn IDB Executive Director als focal point aangewezen voor investeringsissues, en ook een uitnodiging verstrekt aan Suriname voor een groot Investeringsforum dat eind mei 2017 in Sao Paolo zal worden gehouden.

Ook met vertegenwoordigers van BLADEX (Latijns-Amerikaanse Bank voor Buitenlandse Handel gevestigd in Panama) een regionale bank waar Suriname via de Centrale Bank van Suriname sinds de jaren 90 aandeelhouder van is, vond een ontmoeting plaats. Benadrukt werd dat Suriname als aandeelhouder graag gebruik wil maken van de faciliteiten van BLADEX voor de private sector. Verder zijn er ook gesprekken geweest met vertegenwoordigers van de Franse regering over de lopende en nieuwe projecten in Suriname. Minister Hoefdraad en de Venezolaanse vertegenwoordiging hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt afspraken over wederzijdse handelsbetrekkingen te bespreken en daar waar mogelijk deze te bevorderen.

Er heeft ook een gesprek met de Islamic Development Bank (IsDB) vertegenwoordigers plaatsgevonden. De IsDB heeft aangegeven dat zij bezig was donor coördinatie te bespreken met de IDB. In de gesprekken met de IDB president Luis Alberto Moreno, is aangehaald door de IsDB vertegenwoordigers, dat deze instelling voornemens is binnenkort een kantoor in Suriname te openen.
De Inter-American Investment Corporation zal in mei een missie uitvoeren naar Suriname en in de planning is dat CDF en BLADEX in juni 2017 het land zullen aandoen. Alle drie missies zullen gericht zijn op de steun aan de private sector, deelt Financiën mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May