Frans-Guyana: Onderhandelingen nieuw leven ingeblazen
31 Mar 2017, 15:34
foto
De groep 'The 500 Brothers' loopt mee in de protestmarsen in buurland Frans-Guyana. (Beeld: Al Jazeera)


De onderhandelingen in het onrustige Frans-Guyana zijn nieuw leven ingeblazen. De opleving in de onderhandelingen volgt nadat de Franse minister van Overzeese Gebieden, Ericka Bareigts, haar verontschuldigingen had aangeboden aan de inwoners van Frans-Guyana.

De onderhandelingen waren donderdag vastgelopen. Vanaf het balkon van de prefectuur in Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana, heeft Bareigts met een met een megafoon in de hand, excuses aangeboden aan het grote publiek. “Na zoveel jaren, ben ik degene die de eer heeft om zich te verontschuldigen tegenover de mensen van Frans-Guyana.”

Haar opmerkingen hebben gejuich van de demonstranten ontlokt. Duizenden demonstranten zijn op straat in een algemene staking die het land sinds maandag dagen heeft lamgelegd. Ze protesteren tegen de economische onzekerheid, misdaad en ongelijkheid. Veel scholen, bedrijven en openbare gebouwen zijn gesloten, er zijn wegversperringen opgeworpen, en zijn vluchten stopgezet. De onrust begon echter dagen voordat de algemene staking werd uitgeroepen. Vorige week heeft de Verenigde Staten om een negatief reisadvies voor Frans-Guyana gegeven.

Kort voor haar excuses, had de minister gereageerd op de 400-pagina’s tellende lijst van grieven die de lokale politici, vakbonden en protest organisatoren tijdens een bijeenkomst in de prefectuur hadden gepresteerd. “Als iemand zich eerder had verontschuldigd, voor een veelheid van dingen, misschien zouden we dan met elkaar omgaan op een vreedzamere manier, en zouden we niet zijn in de situatie waarin we nu zitten,” zei ze. “Dus in het belang van Frans-Guyana, zal ik dat doen, omdat mijn ego en persoonlijke interesses nu niet van belang zijn."

De Franse regering heeft Bareigts en minister van Binnenlandse Zaken, Matthias Fekl, woensdag gestuurd naar haar gebiedsdeel in Zuid-Amerika om te reageren op de eisen van de stakers. Maar de onderhandelingen hadden een moeilijke start. De lokale bevolking was misnoegd door de verlate aankomst van de ministers, die dagen nadat de onrust was begonnen, zijn gearriveerd. Partijen konden geen overeenstemming bereiken over hoe verder te gaan.

Toch heeft het excuus van Bareigts de koers gezet voor de eens zo gespannen onderhandelingen. Er is een stap gedaan om opnieuw te onderhandelen. Bareigts en Fekl zullen contact opnemen met de ministeries in Parijs om te beslissen hoe ze het best aan de eisen van de stakers kunnen voldoen, meldt de Franse krant Le Monde.
Groeiende frustraties over de economische problemen en de criminaliteit hebben ertoe geleid dat meer dan twee dozijn vakbonden ertoe over zijn gegaan om protesten te organiseren. In Frans-Guyana is de werkloosheid hoger dan 20%. Volgens de lokale ambtenaren heeft ongeveer 30% van de huishoudens geen toegang tot stromend water of elektriciteit.

De demonstraties hebben de aanhoudende economische, politieke en sociale verschillen tussen de overzeese gebieden van Frankrijk en het vasteland in het voetlicht geplaatst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May