Brazilië: Ex-Congresvoorzitter Cunha krijgt 15 jaar
30 Mar 2017, 20:53
foto
Eduardo Cunha werd gezien al één van de machtigste politici in Brazilië.


Een rechter heeft de voormalige voorzitter van het Lagerhuis van het Braziliaanse Congres, Eduardo Cunha veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en vier maanden. Cunha is schuldig bevonden aan corruptie, witwassen van geld en belastingontduiking.

Hij heeft het afzettingsproces tegen president Dilma Rousseff geleid en was voor zijn arrestatie in oktober één van de krachtigste politieke figuren in Brazilië. Rechter Sergio Moro heeft geoordeeld dat hij in de gevangenis blijft, ook tijdens het beroep.

Rechter Moro heeft beargumenteerd dat hoewel Cunha niet langer een politieke functie heeft, er een risico is dat hij betrokken kan blijven bij corruptie, intimidatie en afpersing. "Er is geen grotere misdaad dan die waarbij het parlementair mandaat en het heilige vertrouwen van de mensen wordt misbruikt voor persoonlijk gewin,” zegt rechter Moro.

Cunha, van de centrumrechtse PMDB partij, is in september 2016 verbannen uit het Braziliaanse Congres. Een parlementaire ethische commissie vond dat hij had gelogen over zijn geheime bankrekeningen in Zwitserland, terwijl de Zwitserse autoriteiten hebben bevestigd dat hij die had.

Een maand later werd hij gearresteerd in verband met een groot onderzoek naar corruptie bij de staatsoliegigant Petrobras. Het onderzoek staat bekend als Operation Car Wash.

Rechter Moro zegt dat Cunha steekpenningen ter waarde van US$ 1,5 miljoen heeft ontvangen voor zijn rol in een olie-exploratie contract dat Petrobras heeft gehad in het Afrikaans land Benin. Sinds zijn arrestatie in oktober werd hij gehouden in een federale politie gevangenis in de stad Curitiba.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May