Aandacht voor wolken op Wereld Meteorologische Dag
23 Mar 2017, 02:37
foto


Dit jaar wordt op de Wereld Meteorologische Dag, die op 23 maart wordt gevierd, stilgestaan bij het belang van wolken. Het thema voor dit jaar is: Understanding Clouds. Wolken zijn van enorm belang voor het weer en klimaat en spelen een voorname rol in de waterhuishouding, waarbij aan de wereldwijde distributie van waterbronnen eveneens een bijdrage wordt geleverd. Wolken zijn verder ook heel belangrijk in de regulering van de energiebalans van de aarde, het klimaat en het weer. De wolken hebben ook invloed op de waterkringloop van de aarde en het klimaatsysteem.

Op 23 maart 1950 is het verdrag van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in werking getreden. Deze dag wordt jaarlijks wereldwijd gevierd. De Meteorologische Dienst Suriname is sinds 26 juli 1976 lid van de WMO. Het begrijpen van wolken is voor het opstellen van weersverwachtingen, het modelleren van de gevolgen van klimaatverandering in de toekomst en het voorspellen van de beschikbaarheid van waterbronnen van essentieel belang voor de Meteorologische Dienst Suriname. Als beleidsprioriteit is gesteld om betrouwbare weersverwachtingen te verrichten, waarvoor er een Doppler Radar is aangeschaft, met een reikwijdte van 300 km.

In samenwerking met de meteorologische diensten in de regio is het streven er op gericht om te komen tot een mozaïek van de radars om te geraken tot betere weersvoorspellingen, waarbij tijdig voorzorgsmaatregelen getroffen kunnen worden bij excessen van de natuur, zoals de recente overstromingen in het binnenland.
Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie feliciteert de gehele samenleving met deze bijzondere dag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May