Venezuela zegt ‘nee’ tegen olie-activiteiten Guyana
17 Mar 2017, 18:22
foto
Het concessiegebied van ExxonMobil in het Stabroek Block voor de kust van Guyana. (Beeld: Demerara Waves)


De Energie en Petroleum Commissie in Venezuela heeft de olie-activiteiten in de Guyanese regio Essequibo afgewezen. Volgens een rapport in de Venezolaanse krant El Nacional vindt de commissie dat de lopende olie-exploratie in strijd is met de overeenkomst van Genève van 1966 en artikel 10 van de Bolivariaanse grondwet van Venezuela. Deze documenten stellen duidelijk het Venezolaans grondgebied vast, stelt de commissie.

Venezuela betwist het Guyanees grondgebied al tientallen jaren, hoewel de kwestie sinds 1899 is afgehandeld. Volgens het rapport, heeft de vicevoorzitter van de parlementaire commissie, adjunct van Zulia, Elías Matta, de ontwerp-overeenkomst ingediend. Hij legt uit dat "zoals bepaald in artikel 5 van de Overeenkomst van Genève, kan er geen bron worden benut als er geen overeenkomst is tussen beide naties."

Adjunct Matta zegt de Guyanese regering de olie prospectie operaties in mei 2015 heeft uitgebreid, waarbij Exxon-Mobil een olievondst op het Liza-1 boortoren in het Stabroek Block heeft gerapporteerd. Ook is op 17 november vorig jaar de commercialisering van dezelfde oliebron aangekondigd. Er wordt geschat dat er tussen de 800 miljoen en 1,4 miljard vaten van hoge kwaliteit ruwe olie in de bron zitten. Volgens het rapport behoort de oliebron tot de kustwateren van de Essequibo.

De commissie wil dat de Venezolaanse regering deze "overeenkomst" stuurt naar de nieuwe vertegenwoordiger van de Verenigde Naties (VN) die belast is met het Guyana / Venezuela conflict. De Venezolaanse parlementaire commissie wil ook dat de VN-functionaris " onmiddellijk alle activiteiten binnen de maritieme oppervlakte die overeenkomt met het betwist grondgebied, opschort totdat het geschil is opgelost."
Volgens Guyanese ambtenaren die bekend zijn met het proces, heeft de VN-functionaris dergelijke bevoegdheden niet. Venezuela heeft consequent zijn stem luider laten horen over het grensconflict sinds de bekendmaking van de olie-ontdekking in de territoriale wateren van Guyana.

Twee jaar geleden claimde de Venezolaanse president in een decreet de territoriale wateren van Guyana, waar de olie-exploratie aan de gang was. Maar dat besluit werd uiteindelijk teruggeroepen. Volgens de Guyanese president, David Granger, is het grensconflict tussen zijn land en Venezuela in 1899 geregeld en zal er nu misschien een gerechtelijke schikking nodig zijn om het voor eens en altijd te regelen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May