Suriprofs zet zich in voor bestrijding sikkelcelziekte
14 Mar 2017, 18:02
foto


De Suriprofs Legends komen in de voorwedstrijd van de jaarlijkse benefietwedstrijd van Feyenoord tegen FC Dordrecht op 22 maart in de Rotterdamse Kuip in actie tegen oud-Feyenoord. Voor het team van de Legends komen onder meer Edgar Davids, Orlando Engelaar en Glenn Helder binnen de lijnen. Voor de generatiegenoten van Feyenoord maken Pierre van Hooijdonk en Patrick Paauwe hun opwachting.

De opbrengst van de avond is bestemd voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Met het geld kan extra onderzoek worden gedaan naar de sikkelcelziekte. Dit is een erfelijke aandoening die het transport van zuurstof door rode bloedlichaampjes bemoeilijkt. Daardoor kan het bloed gaan klonteren en kunnen verstoppingen van de bloedvaten ontstaan. De ziekte kan leiden tot vermoeidheid, kortademigheid en zelfs een beroerte. In het ergste geval kunnen patiënten er aan overlijden.

Omdat de ziekte relatief vaak voorkomt in Suriname hebben de Suriprofs zich al eerder ingezet voor de bestrijding ervan. Een flink deel van de recette van de benefietwedstrijd tegen FC Den Bosch in 2004 kon worden aangewend voor voorlichting, onderzoek en vaccinaties.
De wedstrijd op 22 maart van de Legends is het eerste evenement voor het nieuwe bestuur van de Stichting Suriprofs onder leiding van cabaretier en tv-presentator Jörgen Raymann. Hij nam in november vorig jaar het voorzitterschap over van Stanley Menzo.

Raymann is vastbesloten om van de benefietwedstrijd van de Suriprofs, de gelegenheidsselectie van actieve profspelers van Surinaamse komaf, zo snel mogelijk weer een jaarlijkse traditie te maken: ‘We zijn in overleg met verschillende clubs en met de KNVB om een vast moment in het seizoen te kiezen voor onze benefiet. Dat zou ook in augustus kunnen, vlak voor de start van de competitie. Dan zitten we niet met de nacompetitie en de play offs aan het eind van het seizoen waardoor sommige spelers bij voorbaat al niet mee kunnen doen,' meldt de organisatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May