Venezuela: Massagraf in grootste gevangenis ontdekt
14 Mar 2017, 14:18
foto
Forensische experts zeggen dat ze veertien lichamen hebben gevonden in het massagraf in de grootste Venezolaanse gevangenis. (Foto: AFP)


In een massagraf in de grootste gevangenis van Venezuela zijn veertien lichamen gevonden. De algemene gevangenis van Venezuela in het centrum van de deelstaat Guarico is in oktober gesloten na gewelddadige confrontaties tussen gedetineerden
De lichamen, die in een vergevorderde staat van ontbinding zijn, zijn gevonden tijdens de herstelwerkzaamheden aan de gevangenis. Tot nog toe zijn geen van de resten geïdentificeerd.


Het graf is donderdag ontdekt en sindsdien is het aantal lichamen van zeven tot veertien gestegen. Forensische experts zetten hun zoektocht door en sluiten niet uit dat ze meer lichamen op het terrein van de gevangenis zullen vinden.

Minister Iris Varela onder wie het gevangeniswezen valt, heeft vrijdag getwitterd dat ze contact had gemaakt met de familieleden van twee gevangenen om hun hulp in te roepen bij het identificeren van de overblijfselen. De twee gevangenen verdwenen toen gedetineerden in oktober van de algemene gevangenis werden verplaatst naar andere gevangenissen.

In de gevangenis in de buurt van de stad San Juan de los Morros, waren voorafgaand aan de sluiting naar schatting 9.000 gevangenen opgesloten, zegt de niet-gouvernementele organisatie (ngo) A Window of Freedom. De ngo merkt op dat Venezolaanse gevangenissen erbarmelijk overvol zijn en dat vorig jaar 173 gevangenen stierven tijdens hun hechtenis.

Maar Varela heeft de Venezolaanse staatsomroep VTV verteld dat het land grote stappen heeft genomen om de omstandigheden in zijn gevangenissen te verbeteren. Volgens haar zijn alle vrouwen- en jeugdgevangenissen opgetrokken naar nieuwe standaarden die de Venezolaanse regering heeft ingesteld. "Dit is een prestatie zonder precedent van de Bolivariaanse Revolutie en de regering van onze president, Nicolas Maduro," aldus Varela. Ze zei dat president Maduro haar in 2014 had gevraagd om " maximale discipline op te leggen" in Venezolaanse gevangenissen. "Nou, hier ben ik uitvoering aan het geven aan de opdrachten van de president." Ze heeft verder niet verwezen naar de gevonden resten, behalve dat forensische tests werden uitgevoerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May