Bisschop Choennie verheugd met Holifeest op rk-school
12 Mar 2017, 08:18
foto
Bepoederde leerlingen van de St Petrus school wensen een ieder ‘Subh Holi’ toe. Deze rk-school hield vrijdag voor het eerst een Holi activiteit. (Foto: Ranu Abhelakh)


De leerlingen van de St Petrus school, gingen vrijdag uit hun dak. Ze mochten elkaar bepoederen! Het was de eerste keer dat deze rooms-katholieke (rk) lagere school een Holi activiteit hield. “Ik ben uiterst verheugd dat kinderen op deze manier, heel vroeg elkaars cultuur, godsdienst en feestdagen leren waarderen en daar respect voor hebben”, zegt Bisschop Karel Choennie aan Starnieuws. “Meedoen schend je geloof en je geloofsovertuiging niet!”

De bisschop is heel blij dat Holi, een hindoe religieus feest als nationale feestdag op de rk-scholen wordt gevierd. Op de St Petrus school zitten kinderen van alle bevolkingsgroepen met verschillende religieuze achtergronden. “Wij leven in een multiculturele samenleving en rk sluit niemand uit”, zegt schooldirecteur Claudia Gorré-Matadin. Vanwege de vastenperiode van de christenen, koos de school niet voor een uitbundige viering. “We spreken daarom niet van een Holi viering, maar van een activiteit om de kinderen in de Holi sfeer te brengen.”

Vanaf 11 uur was er geen sprake meer van enig onderscheid tussen kleuter, eerste of zesdeklasser. De schooluniformen werden in de tassen weggezet. Het overgrote deel van de leerlingen liep in vrijetijdskleding rond of in witte T-shirts met ‘Subh Holi’ erop. Ze renden op het schoolerf en bestrooiden elkaar met kleurrijke poeders.

Kinderen willen Holifeest
Eerder in de week ontving zij enkele leerlingen uit de hogere klassen met de vraag of zij het Holifeest mochten vieren op school. De schoolcommissie was te vinden voor het idee en de leerlingen kregen een briefje mee naar huis. Hierop reageerden een paar ouders verontrust, ‘wat als mijn kind niet wil of mag’. Niemand werd verplicht om mee te doen en zo volgden enkele leerlingen het kleurrijke tafereel ‘veilig’ vanuit hun klaslokaal.

Hindoes en moslims blijven niet weg
Choennie geeft aan dat weleens is voorgekomen dat Holi op Goede Vrijdag valt. De jaartelling van beide hoogtijdagen loopt via verschillende kalenders. De school is de juiste plaats om van elkaar te leren. Hij geeft aan dat er veel hindoe en moslim kinderen zitten op de rk-scholen. “In feite is minder dan de helft katholiek op onze scholen.” Met christelijke feestdagen als Kerst en Pasen gaat eenieder mee naar de kerk. Zij doen ook met alles mee. “Ze blijven niet weg”, benadrukt de geestelijke. Hij verwacht daarom ook hetzelfde van katholieke kinderen. “Dat zij hindoe en moslim feesten, zover dit kan meevieren zoals je dit ook met je buurman of buurvrouw doet.”

Holi-sfeer proeven
Voor de St Petrus school was het belangrijk dat de leerlingen een leuke tijd met elkaar hebben en elkaars cultuur delen. “Zij die het feest niet kennen of vieren, kunnen zo toch een beetje van de Holi-sfeer proeven, zoals het maandag bij vele thuis, in de Palmentuin of op het Onafhankelijkheidsplein gevierd zal worden”, zegt de schoolleider.

Tijdens deze eerste Holi ‘try-out’ in de vastenperiode, mochten de leerlingen alleen met poeder spelen. Er is ook aan de schoonmaaksters gedacht! “Geen nattigheid, tenzij als die van boven zou komen.” De dag is geslaagd, “kijk hoe de kinderen met volle teugen genieten, ja volgend jaar houden wij dit weer op school.”

Stof tot nadenken
Bij elke hoogtijdag/feestdag vertellen de leerkrachten via een lesbrief over de betekenis, rol en achtergrond van de dag, zegt Gorré. “De kinderen kennen dus de betekenis van dit feest. Zij weten ook dat het eigenlijk pas de dag ná de Holika verbranding begint.” De Organisatie voor Hindoe Media Suriname pleit voorzichtig voor het idee dat scholen, conform de religieuze gebruiken, het Holifeest niet vooraf vieren, maar de dag erna. “Stof to nadenken”, zegt Gorré, “het zou eigenlijk zo moeten zijn, als je over de achtergrond van het feest leest.”

Valt het Holifeest in 2018, buiten de vastenperiode dan wordt het zeker een uitbundige viering op de St Petrusschool! De school neemt dan wel de ‘lessen’ uit haar eerste Holi activiteit mee. Zoals een emmer met water of een tuinslang op het schoolerf om de handen en gezichten te wassen.

Bisschop Choennie ziet graag dat de docenten op de rk-scholen, de leerlingen uitleg geven over het inhoudelijke van een feest. “Bij alle andere feestdagen, niet alleen op 1 juli, Kerst of Pasen. Dus niet alleen luide muziek, feesten en dansen, maar ook de religieuze achtergronden van het feest bijbrengen”, luidt zijn advies.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May