Holi vieren, pas nadat as is gestrooid!
12 Mar 2017, 04:37
foto
Vrijdag hebben verschillende scholen het Holifeest gevierd. (Foto: Ranu Abhelakh)


Verschillende scholen hebben vrijdag het Holifeest gevierd. Van uitbundige vieringen tot gematigd een uurtje met poeder spelen. De Organisatie Hindoe Media (OHM) Suriname pleit voorzichtig voor het idee dat scholen, conform de religieuze gebruiken, het Holifeest niet vooraf vieren, maar de dag erna. Het feest duurt meerdere dagen, tot de eerst volgende dinsdag. “Dus met een beetje vernieuwd inzicht, zouden wij de Phagwaviering op scholen, de dag erna kunnen hebben”, denkt OHM-voorzitter Rajen Baldew hard op.

De schoolvieringen zijn op zich goed, zeker voor het nationaal gevoel, geeft Baldew aan. “En op de scholen en in de gemeenschap wordt dit ten volle beleefd. Dit zorgt volgens voor een stukje saamhorigheid. “Maar volgens de religieuze gebruiken, spelen wij pas met poeder, kleursel of parfum op de dag van Holi en erna.” Baldew bekijkt schoolvieringen niet meer vanuit een religieus kader, maar vanuit een Surinaamse culturele beleving. “Ik denk niet dat je de kinderen dit zou moeten onthouden. Maar een optie kan zijn om Holi te vieren, na de Holi dag zelf.”

Holi vieren mag, maar pas wanneer het as is gestrooid, zegt Acharya Pandit Varun Mahtabsing. “Mensen mogen elkaar altijd opzoeken wanneer dat nodig is. In het kader daarvan kunnen de scholieren elkaar de beste wensen toewensen en het feest later vieren.” Volgens Mahtabsing start de Holi viering, door eerst het as van de brandstapel op het voorhoofd aan te brengen (tilak) en daarna de ouders te vereren (vragen naar zegen).

“De holi viering op de verschillende scholen geeft aan dat wij in Suriname uiting geven aan de rijke culturele beleving van tradities en cultuur uitingen”, zegt Aniel Manurat, voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS). Een nationaal karakter van eenheid, saamhorigheid en solidariteit, “wij zijn één volk.” De schoolvieringen gisteren – drie dagen voor de werkelijke feestviering kan geoorloofd worden, vindt Manurat. Holi een nationaal feest en de kinderen zitten voor de laatste maal in die week op school. “Het is een traditie geworden.”

Positieve en negatieve kanten
Holi is in maart 1970 verheven tot een officiële nationale vrije dag. Het feest is deel geworden van de hele samenleving. De nationale viering kent positieve en negatieve kanten, vindt Baldew. “Positief is dat het feest bij eenieder bekend is. De keerzijde, de negatieve kant is dat wij dit feest niet meer als een religieus feest zijn gaan beschouwen. Hierdoor zijn alcohol gebruik, non-vegetarisch zijn en feesten op de voorgrond getreden.”

OHM hield vorig weekend samen met de CUS en andere religieuze en culturele organisaties een Holi Cautál Milan. Conform de religieuze regels zijn de gasten niet bepoederd of besprenkelt met parfum of kleursel. Het Holifeest duurt tot de eerst volgende dinsdag. Voor 2017 eindigt het feest dus gelijk op dinsdag 14 maart. OHM verwelkomt meningen uit gemeenschap over de Holi schoolviering in de toekomst: traditioneel ervoor of volgens de regels erna?
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May