Het initiatief van bisschop Karel Choennie!
11 Mar 2017, 15:18
foto


De bisschop heeft als geestelijke leider zichzelf belast met een missie in het belang van de republiek Suriname. Omdat deze stap van de bisschop niet zonder meer is ontstaan, heeft hij uit zijn verantwoordelijkheid audiëntie bij de president gevraagd. Dit bezoek van de bisschop waarbij de vicaris-generaal, pater Esteban Kross, ook aanwezig was, had een tweeledig doel, derhalve was het gewenst dat de directeur van het kabinet van de president erbij zat.

Wanneer wij, na meer dan 10 dagen, in de media horen wat er allemaal daar besproken is, erger nog zou zijn geëist, dan doet dit geen recht aan de oprechtheid waarmee de bisschop inhoud wil geven aan deze missie, waarvan hij alleen weet vanwaar de opdracht komt. Ik leef mee met de bisschop omdat in een comparitie van meer dan twee en een half uur hij alles heeft gedaan om inzicht te verkrijgen in de omstandigheden waarin Suriname verkeert, inclusief het 8 december strafproces waarbij de persoon van Bouterse betrokken is.

Omdat ik geen twijfels heb aan de goede bedoelingen van de bisschop begrijp ik dat hij al die tijd éénzijdig werd geïnformeerd, waardoor hij niet meer in de gaten hield dat een medaille twee zijden heeft. Wederom verschijnen allerlei verklaringen die op zijn verantwoordelijkheid worden afgeschoven, terwijl ik de bisschop na de eerste dag live heb horen zeggen dat de president duidelijk heeft gesteld, dat de Staat alle constitutionele mogelijkheden zal benutten om de Staatsveiligheid te garanderen en dat hij het proces niet kan stoppen. Omdat de bisschop het nu begrijpt maakte hij de opmerking nog “en dat is hun goed recht”.

Nadat wij de bisschop op een aantal facetten van het leven, we bedoelen van het straf-procesrecht hebben gewezen, was het niet zo moeilijk voor hem te begrijpen dat zoals de Bijbel verschillend wordt geïnterpreteerd door geestelijke leiders bij het zoeken naar waarheid, de artikelen in de wetboeken evenzo verschillend worden uitgelegd door advocaten. De kunst is om in alle objectiviteit een beslissing te nemen. Vandaar dat gezegd wordt dat alleen de opperrechter recht kan spreken.

Een van de zorgpunten van de bisschop was dat hij is gaan geloven wat sommige nabestaanden hem vertelden, over de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de president. Zij vonden dat Bouterse telkens weer ingrijpt in het proces. Omdat dat spel voor de bisschop niet zo helder was is hij het verhaal gaan geloven. Wij hebben erop gewezen dat alleen wanneer met buiten proportionele middelen zoals noodtoestand, avondklok etc. gehandeld zou worden, er sprake kon zijn van ongeloofwaardigheid maar niet wanneer rechtsmiddelen worden benut die passen binnen onze constitutie.

Voor de bisschop en zijn vicaris-generaal was er enigszins licht in de tunnel. Zij verlangden alleen maar naar meer licht in de duisternis en zouden bij hun geestverwanten te rade gaan. Zo zijn wij voor de eerste keer uit elkaar gegaan en waren allen zeer voldaan. Gun de bisschop rust. Hij is nu met een missie bezig en geniet de bescherming van de opdrachtgever waardoor hij niet meer beïnvloedbaar is.

Eugène van der San
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May