Paus Francis zal Colombia bezoeken
11 Mar 2017, 10:31
foto
Ongeveer 70% van de bevolking van Colombia is rooms-katholiek. (Foto: AFP)


Paus Francis heeft aangekondigd dat hij Colombia in september al bezoeken. Hij heeft de vierjarige gesprekken tussen de regering en de Farc-rebellen op de voet gevolgd. Die gesprekken hebben in november geleid tot een vredesakkoord.

President Juan Manuel Santos zegt dat de paus naar Colombia reist om “vrede te helpen bouwen.” De kerkelijke wereldleider zal op 6 september in de hoofdstad Bogota aankomen. Hij zal Medellin, Cartagena en Villavicencio bezoeken alvorens vijf dagen later terug te keren naar Rome.

Een Vaticaanse woordvoerder zegt dat het feit dat de paus slechts één land in de regio zal bezoeken en de duur van de reis, wijzen op het belang dat paus Francis toeschrijft aan Colombia.

Tijdens een bezoek in 2015 aan Cuba, waar de vredesonderhandelingen zijn gehouden, had hij er bij de Colombiaanse regering en de Farc op aangedrongen om de gesprekken door te zetten. Hij zei dat beide partijen “"een mislukking op het pad van vrede en verzoening" niet konden toestaan.

"Paus Francis is een bouwer van bruggen, geen muren, '' zegt president Santos. "Het bezoek zal helpen Colombianen bijeen te brengen als een eerlijker, meer begripvol, meer gelijkgericht land, één dat in vrede is." Santos heeft vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen voor zijn inspanningen om het conflict met de linkse rebellen te beëindigen.

De overeenkomst wordt nu uitgevoerd, maar zij zorgt nog steeds voor verdeeldheid in Colombia. Velen denken dat de rebellen niet zullen worden gestraft voor de misdaden gepleegd tijdens het 52-jaar durend conflict. Zo’n 7.000 Farc-strijders hebben zich nu verzameld in overgangszones in het hele land. Ze worden geregistreerd en zullen hun wapens inleveren alvorens ze in juni terugkeren naar het burgerleven.

Dit is het derde bezoek van een paus naar Colombia, een natie van 47 miljoen mensen, waar naar schatting 70% van de bevolking rooms-katholiek is. Paulus VI was de eerste paus die Colombia in 1968 heeft bezocht. Paus Johannes Paulus II reisde in 1986 naar het land tijdens een Latijns-Amerikaanse tour. Paus Francis, die een Argentijn is, heeft al pastorale bezoeken afgelegd in zes Latijns-Amerikaanse landen - Bolivia, Brazilië, Cuba, Ecuador, Mexico en Paraguay.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May