Bij 40 jaar PALU: Politieke heroriëntatie Suriname nodig
10 Mar 2017, 18:52
foto
Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter PALU.


Suriname is aan politieke heroriëntatie toe. Dit concludeert de PALU die op 31 maart 40 jaar bestaat. Bij de viering van deze bigi yari zal de partij vanuit een progressieve visie ingaan op de stagnatie die zich al geruime tijd voordoet in de Surinaamse politiek en als gevolg daarvan ook op allerlei andere gebieden in de samenleving. Het ziet er nu in elk geval al naar uit dat Suriname toe is aan een complete heroriëntatie van de manier waarop Surinamers naar de eigen ontwikkeling kijken, zegt ondervoorzitter Henk Ramnandanlal.

Na bijna 42 jaar onafhankelijkheid moeten politici de hand in eigen boezem steken. "De impliciete en expliciete belofte die zat in onze onafhankelijkheid om dit land in te richten naar de belangen en behoeften van het Surinaamse volk is in onvoldoende mate waargemaakt," meent de politicus. Bij de oprichting van de PALU was de onafhankelijkheid van Suriname iets minder dan 2 jaar oud. Progressieve politiek is toen geformuleerd als te zijn een visie om te komen tot een fundamentele herinrichting van Suriname.

Suriname is ontstaan als wingewest uit een zucht naar meer rijkdom en invloed vanuit Nederland. Het land was niet ingericht naar de belangen en behoeften van het volk. Rijkdommen hier (en elders) vergaard waren bedoeld voor de ontwikkeling van de kolonisator, Nederland. Suriname is vervolgens vanuit deze zienswijze op een bepaalde manier ingericht. De negatieve invloeden waren in 1975 hard zichtbaar op alle vlakken. "Geen geloof in het eigen intellect, een niet op onze eigen behoeften gericht onderwijs, slecht toegankelijk volksgezondheid, onderontwikkelde huisvesting, geen werkgelegenheid voor jongeren, slecht ingerichte infrastructuur, economie die nog steeds eenzijdig afhankelijk is van de mijnbouw, zijn slechts enkele zaken om op te noemen en die reeds verwoord waren in het Nationaal Urgentie Programma van de PALU in 1977," zegt Ramnandanlal.

Verstrikt in tegenstellingen
De problemen in het land in 1977 lijken erg veel op die van vandaag. Van een fundamentele herinrichting van ons land is het duidelijk niet van gekomen 42 jaren na onze onafhankelijkheid. Net als vlak na 1977, zijn vandaag de dag veel te veel Surinamers het vertrouwen in de Surinaamse politiek volledig kwijtgeraakt. Te veel en te vaak hebben politieke leiders zich immers laten leiden door persoonlijke en eigen groepsbelangen. Veel Surinamers geloven niet meer dat het mogelijk is om een samenleving op te bouwen waar de belangen van ALLE Surinamers worden gediend en bovendien met voorkeur worden behandeld.

"Maar het lijkt er ook op dat de Surinaamse samenleving verstrikt is geraakt in allerlei tegenstellingen en schijntegenstelling over het bestuur en over de toekomst van ons land. Luisterend naar de verwijten en de beschuldigingen tussen oppositie en coalitie over en weer zouden we ons kunnen afvragen, wie heeft er gelijk? Maar eigenlijk ook, wie heeft dan GEEN gelijk? De vraag is hoe Suriname in hemelsnaam in deze verwarde situatie is beland, waarbij oppositie en coalitie zover van mekaar af staan en toch allebei gelijk lijken te hebben in allerlei belangrijke issues?", stelt de PALU-topper.

Binnen de partij is het kader al enige tijd bezig met het analyseren van de zorgwekkende situatie waarin het land en de samenleving zich bevinden. Op 31 maart zal de PALU de eerste resultaten van deze analyse presenteren tijdens de open feestvergadering die wordt gehouden ter gelegenheid van 40 jaar PALU in het Ontmoetingscentrum Bun Dyari.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May