Minister JusPol: Politie en OM moeten ambtshalve optreden
10 Mar 2017, 00:01
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos (Foto: Raoul Lith)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie vindt dat er te weinig ambtshalve opsporing plaatsvindt. Dit geldt ook voor de vervolging. Het beleid van de justitiële autoriteiten moet worden aangepast. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben beide hun eigen autoriteit. Het is makkelijker om stappen de ondernemen naar de politie, maar bijna onmogelijk naar het Openbaar Ministerie. Dit zei de bewindsvrouw in De Nationale Assemblee bij de behandeling van de Anti-Corruptiewet donderdag. Zij reageerde op vragen over bestrijding van corruptie.

Rapporten en onderzoeken van de Centrale Landsaccountdienst (CLAD) zijn een aangelegenheid van Financiën. CLAD is een werkarm van Financiën. Justitie kan geen opdracht geven aan CLAD. Er kan ook ambtshalve vervolging plaatsvinden, maar er wordt te lang gewacht hiermee, vindt Van Dijk-Silos. Zij haalt aan dat zij deze kwestie vaak genoeg heeft aangehaald. Zij doet een beroep op de verantwoordelijkheid van de justitiële autoriteiten om strafbare zaken ambtshalve aan te pakken. Zij zijn ook beschermers van de rechtsstaat en hebben ambtshalve bevoegdheden.

De minister gaf een voorbeeld van het oprichten van een meldpunt van Kinderbescherming te Brokopondo. De politie had een soort houding van 'er is geen aangifte gedaan, dus ik doe niets'. "Kinderen worden misbruikt en je doet niets en je weet het", voerde de minister aan. Zij merkte op dat het beleid nu ook veranderd is, vandaar ook het meldpunt.

"Met de politie kan ik nog ver komen, maar met het OM is het een ander chapiter. Maar geloof me, ik blijf erover praten, ik blijf erop aandringen dat die autoriteiten, willen wij een optimale bescherming hebben van onze rechtsstaat, uit hun passiviteit van wachten op een klacht die moet komen, terwijl het niet gaat om klachtdelicten, maar om ambtshalve delicten", zei de minister. De behandeling van de Anti-Corruptiewet wordt over twee tot drie weken voortgezet. Intussen zullen justitie en de commissie van rapporteurs enkele zaken verder uitwerken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May