Luide roep om meldpunt tegen geweld in Brokopondo
09 Mar 2017, 22:19
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos wordt verwelkomd door de schooljeugd van Brokopondo, voor de start van het project Kinderbescherming in dat district. (Foto's: Juspol)


Het meldpunt voor geweld tegen kinderen in Brokopondo zal, als het ligt aan de minister van Justitie en Politie (Juspol), Jennifer van Dijk-Silos, ‘Te dya, no moro fara’ heten. Van Dijk-Silos ondersteunt de oproep van de districtscommissaris van het district, Kenya Pansa. Pansa riep tijdens de start van het pilotproject Kinderbescherming in Brokopondo, op 8 maart op, tot stopzetten van geweld tegen kinderen en het opzetten van een meldpunt.

Pansa zegt dat Brownsweg erg dichtbevolkt is en zij wil daarom graag nog dit jaar daar een meldpunt. Zij heeft de bevolking van het district en het traditioneel gezag om medewerking gevraagd bij het aanpakken van het probleem. Van Dijk-Silos zei dat er in het land meerdere meldpunten zijn opgezet, zoals te Apoera, Coronie en Latour. “We zijn gestart in Apoera en we hebben meer inzicht gekregen hoe het werk beter te doen”.

De steun van het traditionele gezag die Juspol in Apoera heeft gehad, noemde Van Dijk-Silos een voorbeeld. “Als je niet meewerkt, stagneer je jouw eigen ontwikkeling. We moeten gaan kijken wat we onze kinderen leren en wat niet goed is, nalaten. Het maakt niet uit welke politieke kleur iemand heeft, oppositie of coalitie, we moeten het kind beschermen”.

Het project heeft al de steun van hoofdkapitein Michel Walden. Hij riep de gemeenschap en het traditioneel gezag op om niet te aarzelen, maar gevallen van geweld door te geven. De leden van de Nationale Assemblee, Diana Pokie, Wendell Asadang en Frederik Finisie ondersteunen het project. Pokie hield een pleidooi voor sociale controle. “De goede dingen van vroeger moeten we blijven koesteren. Als de jeugd wordt verpest, hebben we in de toekomst niemand om op de ouderen te letten en nog minder om over te nemen”, waarschuwde zij.

De coördinator van de meldpunten Kinderbescherming van Juspol, Tanya Phoelsingh legde de werkwijze van het meldpunt uit. Behalve het traditionele gezag waren ook de ressortraadsleden, een vertegenwoordiger van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en andere functionarissen aanwezig. Van Dijk-Silos zal binnen drie weken terugkeren naar het district om een ‘krutu’ met het traditioneel gezag te houden, zegt de voorlichting van Juspol.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May