BARI bewapent zich tegen seksuele agressie
10 Mar 2017, 02:34
foto
Sheila Mijnals


Vrouwen van het district Wanica hebben zich gebundeld in de buurtorganisatie BARI (Be Aware off Rape & Incest). Directe aanleiding hiertoe zijn de vele meldingen van seksuele agressies tegen jonge kinderen, voornamelijk meisjes en vrouwen, zegt Sheila Mijnals, coördinator van de buurtorganisatie en directeur van Education Network Suriname en Woman Magazine.

"Tegenwoordig worden zelfs oudere vrouwen - die grootmoeder van de crimineel hadden kunnen zijn - niet ontzien. Justitie werkt hard om seksuele misdaad aan te pakken, echter moeten er vanuit de samenleving veel meer preventieve acties worden ondernomen, gericht op de bewustwording van meisjes en vrouwen met het uiteindelijk doel een bijdrage leveren in het proces om seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen uit te bannen," zegt Mijnals. De tijd is nu dat slachtoffers van seksueel misbruik en de samenleving het zwijgen doorbreken. Daarom is het concept BARI (schreeuwen, gillen) ontwikkeld. "Het is daarom tijd om te 'schreeuwen' en aandacht te vragen voor dit probleem dat serieuze lichamelijke en psychische gevolgen heeft.

Organisaties die actief zijn in de ressorten en dezelfde doelgroep en missie hebben, zullen benaderd worden voor een samenwerking. Gestart zal worden in het district Wanica samen met bestaande sociaal-maatschappelijke organisaties met bewustwordingsactiviteiten en seksuele voorlichting op scholen voor de leerlingen/studenten en wel in de ressorten Houttuin, Domburg en Lelydorp. Leerkrachten op die scholen zullen worden geïnformeerd door deskundigen, hoe signalen van seksueel misbruik of huiselijk geweld bij leerlingen te herkennen en hoe te handelen in dergelijke situaties. Voorlichtingssessies voor oudercommissies op de scholen maken ook deel uit van het project.

Om de sociale controle in de samenleving, en met name in het district Wanica nieuw leven in te blazen, zal een digitaal meldpunt BARI worden opgezet. Een manier om jezelf te verdedigen is door zelfverdedigingstactieken, zegt Mijnals, die een karate-achtergrond hebben. Zelfverdedigingscursussen kunnen heel nuttig zijn voor vrouwen en meisjes om zichzelf sterker te maken bij een fysieke confrontatie.

Twee karatescholen zijn reeds benaderd voor een samenwerking. Geïnteresseerde meisjes en vrouwen in de ressorten Houttuin, Domburg en Lelydorp kunnen gratis een training zelfverdediging volgen. Mijnals vindt het afschuwelijk en absoluut niet kunnen wat sommige jonge meisjes en vrouwen moeten doorstaan. Er zijn gevallen van incest die door gezinsleden worden verzwegen, vanwege diverse redenen. Slechts een klein deel wordt doorgespeeld aan de politie. Het jongste geval van een stiefvader die zijn minderjarige dochters seksueel misbruikt en ook nog besmet met het hiv-virus, spant de kroon.

De organisatie is te bereiken via womanmagazine76@gmail.com.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May