Geen meldingen meer van vermoedelijke paardenziekte
06 Mar 2017, 01:03
foto
Paarden encefalomeyelitis is een virus dat door muskieten wordt overgebracht en het voornamelijk heeft gemunt op paarden.


In twee afzonderlijke gevallen in Para en Paramaribo waren symptomen van een besmettelijke paardenziekte geconstateerd. Sinds de waarschuwing van het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op 21 februari om maatregelen te treffen tegen verspreiding van het virus, zijn er geen meldingen meer binnengekomen.

LVV had een beroep gedaan op houders van paarden en paard-achtigen om geen dieren te transporteren en evenementen van de paardensport tot nader order uit te stellen of af te blazen. Ook was hen geadviseerd de omgeving van de dieren vrij te houden van muskieten, die de overdrager zijn van de infectieziekten Paarden encefalomeyelitis en Paarden Herpesvirus. Het virus leidt tot zenuwstoornissen, soms met dodelijke afloop. Ook voor de mens kan deze ziekte blijvende zenuwstoornissen veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Dat het ministerie de waarschuwing heeft gegeven, zonder dat de ziekte door laboratoriumonderzoek is bevestigd, is niet in goede aarde gevallen bij houders van paarden en paard-achtigen. Minister Soeresh Algoe van LVV zegt aan Starnieuws dat volgens internationale richtlijnen het zo is dat wanneer symptomen van veeziekten zich voordoen, gelijk maatregelen moeten worden getroffen. “En dat zonder te communiceren. Directe actie is nodig, omdat dierziekten heel gemakkelijk op mensen worden overgebracht.” In sommige landen is het zelfs zo dat bij een geval van dierziekte een hele kudde wordt afgemaakt, legt hij uit. “En we handelen liever volgens de internationale richtlijnen dan dat heel Suriname wordt besmet.”

In Suriname is het de eerste keer dat zo’n waarschuwing voor deze ziekten is gegeven. De bewindsman zegt dat er gelukkig geen enkel dier moest worden gedood door de geconstateerde symptomen. Hij benadrukt dat de symptomen bij beide ‘vermoedelijke’ gevallen leken op die van de paardenziekten. Monsters van deze vermoedelijke gevallen zullen worden opgestuurd voor onderzoek. Als dit soort gevallen zich voordoen, moet dat volgens Algoe direct via het ministerie van Volksgezondheid worden gemeld aan de Paho en de WHO. Hij benadrukt dat snel handelen vereist is om de mogelijkheid op verspreiding van infectie te voorkomen. Regionaal is er volgens hem geen melding gemaakt van gevallen van deze paardenziekten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May