Hooghart: Fiso is niet van toepassing op leerkrachten
05 Mar 2017, 06:28
foto
CLO-voorzitter Ronald Hooghart


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), stelt dat het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso) niet van toepassing is op onderwijsgevenden. "Zij hebben hun eigen reeks behouden. Ambtenaren hebben achttien periodieken, terwijl de leerkrachten er zestien hebben," zegt Hooghart naar aanleiding van uitspraken van vakbondsleider Wilgo Valies in gesprek met Starnieuws. De leerkrachten hebben hun inpassing op basis van diploma en schooltype behouden bij de invoering van Fiso. De gewapende machten hebben hun rangen.


Hooghart merkt op dat Valies niet begrijpt waarom de regering met stichtingen en andere entiteiten werkt. "Stichtingen zijn juist door de overheid opgericht om slagvaardiger te werk te kunnen gaan. Besluiten worden veel sneller genomen, dan in het logge ambtenarenapparaat," meent Hooghart.

De Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname zullen aanvechten dat zij in een andere werkgeversstructuur worden overgeheveld, zonder dat zij daar inspraak in hebben gehad. Hooghart merkt op dat als de overheid een stichting opricht, zij de werkgever blijft. Daar komt er geen verandering in. "Dus Lanti blijft de werkgever van de onderwijzers," concludeert de vakbondsleider.

De CLO-voorzitter was nooit voorstander van Fiso. Ambtenaren hebben hierdoor hun rangen kwijtgeraakt. Bij de pensionering gaan mensen die bijvoorbeeld als directeur gediend hebben, maar als hoofdambtenaar ingedeeld zijn, met meer dan 50% achteruit. Bij hun pensioen worden zij gewaardeerd als hoofdambtenaar en niet als directeur, waardoor zij behoorlijk achteruit gaan, legt Hooghart uit.

Hooghart merkt op dat bij Valies het helemaal niet om herwaardering van leerkrachten gaat, maar om meer geld. "Zijn belangstelling gaat daar naar uit. Iedereen wil meer geld in dit land, zonder te kijken naar de gevolgen," meent Hooghart. Hij pleit voor koopkrachtversterking in plaats van salarisverhoging waarmee de inflatie alleen maar wordt aangewakkerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May