Ex-gedetineerden krijgen rolmodel training
04 Mar 2017, 20:10
foto


De groep van risicojongeren in Suriname is veel groter geworden, zegt Regillio Hardjopawiro. Een ex-delinquent die 180 graden draaide, zijn leven verbeterde en zich al enige tijd focust op risicojongeren en (ex) jeugddelinquenten. Hij start maandag met ‘Mi Srefi Kan’, een rolmodel training. “Er doen veertien jongens tussen de 15 en 20 jaar mee. Zij zijn vorig jaar november en december uit detentie gekomen”, zegt Hardjopawiro aan Starnieuws.

Jonge delinquenten missen heel wat sociale vaardigheden. Een reden, waarom de meesten na hun vrijlating weer in het oude, criminele leven vervallen, zegt Hardjopawiro. “Sommigen kunnen niet communiceren of weten niet hoe met geld om te gaan.” De training loopt via de stichting Jongeren Ontwikkeling Suriname (Josu), die Hardjopawiro vorig jaar heeft opgericht. Het kantoor is in januari geopend.

‘Mi Srefi Kan’ is een uniek project voor Suriname. Het is de eerste keer is dat een ex-delinquent via een eigen organisatie andere ex-delinquenten gaat trainen in hoe de draad weer op te pakken. De jongens zullen onder andere leren hoe om te gaan met agressie, over misdaad preventie en basis leiderschap. Zij worden ook bijgeschoold in communicatie, budgetteren en hoe om te gaan op werkvloer.

Youth at risk
Hardjopawiro waarschuwt voor de youth is at risk in Suriname. Door de crisis in het land, houden ouders er meerdere banen op na, stelt hij. Door tijdgebrek hebben zij geen controle of volledig toezicht op hun kinderen. “De kinderen worden aan hun lot overgelaten en dit is een gevaar voor onze toekomst.”

Criminele acties brengen verstrekkende maatschappelijke gevolgen en kosten met zich mee. Zoals een afname van het economisch en maatschappelijk rendement. “Jeugdcriminaliteit baart nog meer zorgen. We kunnen liever onze tijd en geld investeren in preventie trainingen dan miljoenen SRD’s in het opsluiten van mensen”, stelt Hardjopawiro.

De meeste deelnemers van ‘Mi Srefi Kan’ hebben zich vrijwillig opgegeven. Anderen zijn ingeschreven door hun ouders of door de afdeling Justitiële Kinderbescherming van het ministerie van Justitie en Politie. Die heeft haar handen al vol met het werk, “hierdoor krijgen de jongeren in detentie niet het volledig pakket aan sociale vaardigheden mee”. Josu wil hierin een bijdrage leveren en dit probleem oppakken.

Veranderen kan
Veranderen na een crimineel leven kan! Hardjopawiro stelt zichzelf als voorbeeldfiguur. Hij heeft meerdere malen in de bak gezeten en doorliep met succes het resocialisatieproces bij stichting Rumas. Hij gebruikte zijn herkansing om jongeren te trainen via het Kari Yu ‘Basic Life Skills’ programma en als misdaad preventie facilitor.

“Ik heb jongeren geïnspireerd en kunnen veranderen. Na trainingen of motivatiesessies op scholen of elders, komt er tenminste één persoon naar mij toe met de woorden ‘je inspireert me, ik wil veranderen’. Er zijn ook jongens die vrijwillig hun wapens aan mij overhandigden.

Na een maand training, helpt Josu de deelnemers met hun herkansing in de samenleving. “Wij motiveren de jongens om hun school/studie op te pakken. De stichting zal het inschrijfgeld voor de school betalen.” Ook worden zij gestimuleerd om te werken. Samen met de jongeren wordt voor hen een geschikte baan gezocht. “De bedoeling is dat ze deze baan behouden. Vijf maanden lang en ook na het project, krijgen de jongens begeleiding van onze maatschappelijke werkers.”

Op lang termijn wil Josu deze jongeren inzetten als ‘ambassadeurs van verandering’. “Wanneer zij motivatiegesprekken zullen voeren, zullen andere jongeren naar hen opkijken en hun voorbeeld opvolgen”, licht Hardjopawiro zijn plan toe.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May