Opleidingen AdeKUS worden geaccrediteerd
04 Mar 2017, 08:26
foto
Bestuursvoorzitter Jack Menke van AdeKUS wordt geflankeerd door Emmanuel Scheek, studentenvertegenwoordiger en secretaris Jenny Johns-Christopher. (Foto: Raoul Lith)


Binnen de Faculteit Wiskunde en Natuurkundige Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) is het accreditatieproces voortgezet. De opleidingen Scheikunde en Wiskunde van deze faculteit hebben positief advies gekregen om geaccrediteerd te worden. Binnen drie maanden moet het zover zijn dat het traject is afgerond. Binnen dezelfde periode wordt ook de opleiding Werktuigbouwkunde van de Technische Faculteit geaccrediteerd. De hoogste onderwijsinstelling in het land kampt echter met financiële problemen om de touwtjes aan elkaar te knopen. Er is SRD 5 miljoen bezuinigd, maar de middelen zijn niet genoeg om de uitgaven te dekken. Er zal aangeklopt worden bij de overheid voor meer subsidie.

“U heeft geen idee hoe belangrijk het was voor de universiteit, maar meer nog voor de studenten van deze twee studierichtingen,” zegt Jack Menke bestuursvoorzitter van de AdeKUS. “We moeten munt hieruit slaan. We moeten het positief promoten om studerenden in Suriname hoop en vertrouwen te geven, dat het mogelijk is om te studeren aan de Anton de Kom Universiteit, waar er opleidingen zijn die geaccrediteerd zijn,” stelt Jenny Johns-Christoper, secretaris van het Adekus bestuur. Ze geeft aan dat het bestuur dit traject voortzet zodat de mogelijkheid wordt gecreëerd meer studenten ingeschreven te krijgen. De kosten voor het accrediteren per opleiding zijn ongeveer 13.000 euro.

Menke haalt aan dat er verschillende mogelijkheden bekeken en bestuurd moeten worden hoe de accreditatiekosten te dekken. Hij geeft aan dat een van de opleidingen door middel van crowdfunding gefinancierd wordt. Ook bestaat de mogelijkheid via netwerkfunding middelen ter beschikking te krijgen. Het belang van accrediteren is dat de opleidingen in het buitenland erkend zijn.

“De universiteit is geen eiland op zichzelf. Wij hebben dus ook elke dag te maken met de economische situatie in het land. Dat maakt dat het voor de universiteit belangrijk wordt om heel goed na te gaan welke bestedingen worden gedaan,” merkt Johns-Christopher aan. Ze benadrukt dat uitgaven van de universiteit in de afgelopen periode verdubbeld, zelfs verdrievoudigd, zijn. De secretaris merkt op dat de subsidie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de grootste geldinstroom is. Daarnaast is het instituut afhankelijk van projecten die worden uitgevoerd en andere diensten. De inschrijf- en collegegelden worden ook gerekend tot inkomsten.

Volgens Johns-Christopher heeft het bestuur in 2016 bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd die een besparing van ongeveer SRD 5 miljoen op de begroting hebben gerealiseerd. Zij geeft aan dat er in het plan van 2017 verder bezuinigd wordt op elektriciteit, telefoon en transport “We zijn in gesprek met het ministerie om gedaan te krijgen dat wij iets meer subsidie krijgen om de stijgende kosten te kunnen dekken”.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May