Landmassa onder Nieuw-Zeeland is achtste continent
20 Feb 2017, 01:44
foto
Kaart van het nieuw continent Zeelandia.


Volgens geologen van de Society of America moet de landmassa onder Nieuw – Zeeland worden beschouwd als het achtste continent op aarde. Uit een nieuwe geomorfologische studie van Nieuw Zeeland blijkt dat 6 % van dit eiland deel uitmaakt van een aardplaat, waarvan 94% onder de Stille Oceaan ligt en een oppervlakte beslaat van 5 miljoen km². De landmassa van het nieuwe werelddeel voldoet aan alle criteria voor continenten en wordt geïdentificeerd als Zeelandia, meldt het wetenschappelijk tijdschrift Geological Society of America Today in een publicatie van 17 februari 2017.

Tot nu toe werd Zeelandia nooit beschouwd als een continent, omdat 94 procent van het stuk aardkorst onder water ligt. Alleen de eilanden van Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië liggen boven zeeniveau. Maar de Amerikaanse onderzoekers wijzen erop dat een landmassa niet per definitie boven water hoeft te liggen om de titel continent te verdienen. Het werelddeel Antharica ligt onder landijs en is erkend als continent. De aardkorst van Zeelandia is dikker dan de korst van de Stille Oceaan. Verder ligt de landmassa ook een stuk hoger dan de omliggende gebieden en heeft het een apart soort geologie.

Gevolgen
Op basis van geologische kenmerken van de aardkorst, voldoet Zeelandia volgens hoofdonderzoeker Nick Mortimer aan alle eisen voor continenten. Dit continent was een deel van het Gondwana land ( 4 miljard jaar geleden) waarbij alle werelddelen aan elkaar geplakt waren. Bij de verschuiving van de continentale platen langs breuklijnen, was dit continent boven de zeespiegel. De aardkorst van dit werelddeel is 2/3 deel van Australië, brak ongeveer 60 tot 80 miljoen jaar geleden af van Australië en kwam een deel onder de zeespiegel te liggen.

Op dit moment is er geen wetenschappelijk orgaan dat continenten formeel erkent. In tegenstelling tot het besluit van de Internationale Astronomische Unie (IAU) in 2006 in Praag onder 2.500 astronomen, die de planeet Pluto hebben geclassificeerd als een dwergplaneet in plaats van het negende planeet sinds de vorige eeuw. Internationaal is de herindeling van Pluto als dwergplaneet in het aardrijkskunde curriculum, de wetenschap en de media sinds 2006 doorgevoerd. De wetenschappelijke waarde van dit continent zal als Zeelandia, onder water liggende werelddeel of een ander identiteit moeten worden gegeven, zeggen de wetenschappers in de aardrijkskunde methoden, de media en de wetenschap.

Buitenaardse beschaving
Onlangs publiceerde de NASA nieuwe beelden genomen door het Mars ruimtevaartuig Curiosity, sporen van buitenaardse beschaving op de rode planeet. Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat in november 2011 werd gelanceerd en in het jaar 2012 op Mars is geland. De verkenner woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto’s ervan die worden doorgeseind naar de aarde. In de bodem van de planeet Mars blijkt water te zitten. De verkenner Curiosity heeft daar voor het eerst sporen gevonden. Recente beelden laten rotsbewerkingen zien die het bewijs leveren van buitenaardse beschaving.

Op 23 juni 2015 blijkt uit beelden, een replica van een Egyptische piramide op Mars. UFO-jagers menen dat de rode planeet werd bewoond door een oude beschaving. Volgens sceptici gaat het om een ongewone rotsformatie. Nagenoeg perfecte vorm. Het YouTube-kanaal Paranormal Crucible claimt dat ‘de nagenoeg perfecte vorm’ van het object laat zien dat het ‘is gebouwd door een intelligentie’.

Negende planeet
De NASA vraagt het publiek om online mee te zoeken naar onbekende planeten aan de rand van ons zonnestelsel. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft een website geopend waarop iedereen beelden kan bekijken van sterren en andere objecten aan de rand van ons zonnestelsel. Op de filmpjes zijn lichtstipjes te zien die mogelijk de locatie van nieuwe planeten in ons zonnestelsel kunnen zijn. Dat meldt de nieuwssite van de NASA. Op de beelden van de satelliet is veel ruis te zien. Maar de video's tonen ook bekende sterren en lichtstipjes die mogelijk afkomstig zijn van ruimteobjecten en planeten.

Het videomateriaal is zo uitgebreid dat de ruimtevaartdeskundigen de beelden onmogelijk allemaal zelf kunnen bekijken. De wetenschappers van de NASA hopen dat bij de launch van het project WISE ook de mysterieuze planeet negen in beeld kan worden gebracht. Dit is een grote planeet die zich waarschijnlijk verder buiten de baan van Neptunus bevindt, maar waarvan het bestaan nog bewezen moet worden. In archieven van de klassieke beschaving wordt melding gemaakt van deze mysterieuze planeet.

Geografen Vereniging Suriname,
H.Raghoebar M.Sc.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May