Voorstel BvL is 73% aanpassing loonsom voor onderwijs
14 Feb 2017, 00:01
foto
De raadsadviseurs leggen uit dat het overleg met BvL mislukt is. Jules Wijdenbosch wordt geflankeerd door Eddy Jozefzoon (links) en Errol Alibux. (Beeld: René Gompers)


De Staat en de Bond van Leraren (BvL) zullen donderdag weer voor kortgedingrechter Suzanne Shu moeten verschijnen. Het is niet gelukt om overeenstemming te bereiken. De raadsadviseurs Jules Wijdenbosch, Eddy Jozefzoon en Errol Alibux vinden dat het de schuld is van BvL-voorzitter Wilgo Valies die een andere agenda zou hebben. Volgens een voorstel van de BvL zou dit een aanpassing zijn van 73% van de loonsom. Dit kan volgens de raadsadviseurs absoluut niet. Zij vinden dat Valies geen overeenstemming wil bereiken.

Eddy Jozefzoon vindt dat wanneer de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) onderwijsgevenden oproepen voor woensdag 8.00 uur voor een vergadering, dit betekent dat het onderwijs weer platgelegd wordt. Dit kan niet worden geaccepteerd. Daarom zal het voorstel aan de regering gedaan worden om leerkrachten die staken niet uit te betalen. Dit is niet eerlijk tegenover onderwijsgevenden die wel lesgeven.

De raadsadviseurs vinden dat alle mogelijkheden bekeken zijn om in goed overleg tot een oplossing te komen over het herwaarderingsprogramma. Telkens als er gedacht werd dat er een oplossing was, kwam Valies terug op wat afgesproken was, zeggen alle drie regeringsadviseurs. De uitvoering van het herwaarderingsprogramma zal voor alle onderwijsgevenden gelden, ook al gaat de BvL er niet akkoord mee. Het voorstel dat gedaan wordt aan de regering, geldt voor het gehele onderwijs.

Jozefzoon illustreerde dat zondag partijen uit elkaar zijn gegaan met een goed gevoel. Er is volgens hem aangetoond dat geen enkel leerkracht achteruit zal gaan in salaris bij de uitvoering van het herwaarderingsprogramma. De BvL vond dat dit wel het geval was. Nadat dit verduidelijkt was, leek het erop dat het overleg geslaagd was. Jozefzoon zei dat Valies hem 's middags een app stuurde waarin hij weer terugkwam op wat al besproken is. Hij wilde uiteindelijk voor alle leerkrachten nog meer loon.

De raadsadviseurs vinden dat de BvL de toekomst van de scholieren op het spel zet. Daarom wordt aan de regering geadviseerd om het principe van no work no pay toe te passen. Volgens Jozefzoon wil Valies de minst bevoegde leerkracht SRD 4000 per maand laten verdienen. Dit is niet mogelijk, want ook ambtenaren, verpleegkundigen, artsen en anderen zijn nodig. De regering kan niet alleen denken aan leerkrachten en niet aan anderen. De voorstellen die Valies gedaan heeft, zijn niet aanvaardbaar voor de minister van Financiën. Dit zou betekenen dat 73% van het salaris dat de regering uitbetaalt naar onderwijs zou gaan. Wijdenbosch merkte op dat dit het juiste moment is om de samenleving te informeren. Eerder kon dat niet, omdat op voorstel van de rechter partijen met elkaar in overleg waren. Nu zal de rechter een uitspraak moeten doen in het kort geding dat de regering aanhangig heeft gemaakt tegen de BvL.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May