Peru vraagt VS deportatie van Toledo te overwegen
13 Feb 2017, 14:21
foto
Alejandro Toledo was van 2001 tot 2006 president van Peru. (Foto: AFP)


De Peruaanse president, Pedro Pablo Kuczynski, heeft zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump aangespoord om de deportatie van de voortvluchtige ex-Peruaanse leider Alejandro Toledo te overwegen. Verondersteld wordt dat Toledo in San Francisco is.

De ex-Peruaanse leider wordt ervan beschuldigd dat hij US$ 20 miljoen aan steekpenningen heeft genomen. Toledo ontkent de aantijgingen en zegt dat hij het slachtoffer is van een heksenjacht.

In een telefoongesprek zondag heeft Kuczynski zijn collega Trump gevraagd om de situatie "te evalueren". Juridische complicaties hebben tot nu toe alle inspanningen om Toledo te arresteren verstikt.

Toledo was tussen 2001-2006 president van Peru. Hij zou geld hebben ontvangen van het Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht in ruil voor een contract om delen van autosnelweg die het land verbindt met Brazilië, te bouwen. Er is een beloning uitgeloofd van US$ 30.000 voor informatie die leidt tot de arrestatie van Toledo.

De Verenigde Staten (VS) heeft gezegd dat hij de ex-leider niet kan arresteren totdat nadere informatie over de zaak tegen hem is gedeeld, zeggen Peruaanse ambtenaren. De autoriteiten in Peru hebben vorige week de arrestatie gelast van Toledo op beschuldiging van corruptie. Gevreesd wordt dat hij zal proberen te vliegen naar Israël.
Toledo is een gasthoogleraar aan de Universiteit van Stanford en zijn vrouw, Eliane Karp, heeft het Israëlische staatsburgerschap. In een verklaring heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël echter gezegd dat Toledo bij binnenkomst in het land zou worden geweerd tot "zijn zaken in Peru zijn afgewikkeld".

In een verklaring gepubliceerd op Twitter [in het Spaans], ontkent de voormalige Peruaanse president dat hij voortvluchtig is. Hij argumenteert dat hij Peru had verlaten voordat er een aanklacht tegen hem was gedaan. Hij heeft gesteld dat hij zijn “goede naam zou verdedigen onder omstandigheden waaronder ik niet bij voorbaat schuldig acht te zijn."

Odebrecht, de firma van wie hij naar verluidt steekpenningen heeft ontvangen, zit midden in een multi-nationaal corruptieschandaal. Als onderdeel van een gerechtelijk akkoord met de Amerikaanse justitie, heeft het bedrijf toegegeven dat het bijna US$ 800 miljoen aan steekpenningen heeft betaald aan regeringen in Latijns-Amerika. Het bedrijf zegt dat het tussen 2005 en 2014 US$ 29 in Peru heeft betaald om contracten veilig te stellen. Die tijd overspant de presidentschappen van Toledo en zijn twee opvolgers, Alan Garcia en Ollanta Humala, die ook alle aantijgingen hebben ontkend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May