Lachmising: SLM zal zich herstellen
12 Feb 2017, 05:38
foto
Robbi Lachmising, directeur van de SLM, laat het hoofd niet hangen.
(Beeld: René Gompers)


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) maakt moeilijke tijden mee. Het bedrijf zit diep in de rode cijfers. SLM directeur Robbi Lachmising zegt dat de samenleving niet hoeft te vrezen. Het bedrijf is zich aan het herstellen en zal niet opgaan in andere bedrijven, garandeert hij. De SLM is juist voornemens om de vloot uit te breiden.

“Het gaat niet zo goed door de economische situatie,” legt Lachmising uit. “Het vervoer is afgenomen, we hebben wat achterstanden in onze administratie. We zitten in de rode cijfers. Dat komt door de hele situatie in het land, vooral de dure dollars,” somt hij op. “Nu moeten we zien hoe we daar uitkomen. Maar ik denk dat we op de goede weg zijn met de SLM. Wij gaan vechten, we gaan het maken. Daar ben ik van overtuigd.”

De SLM is met Touristik Union International (TUI) een samenwerking aangegaan die tot 2018 duurt. TUI zal vanaf juli 2017 een eigen Dreamliner inzetten. De samenwerking houdt in dat de bedrijven passagiers van elkaar zullen afnemen en bepaalde vluchten voor elkaar zullen uitvoeren. TUI komt in met een Dreamliner; een Boeing die iets meer dan 300 passagiers per keer kan vervoeren. “Ik begrijp dat heel veel mensen denken dat we opgeslokt zullen worden door TUI, maar men hoeft niets te vrezen,” garandeert Lachmising. “We hebben vaker samengewerkt met de grote sterke KLM,” memoreert hij. “We weten nog dat de KLM tussen 1982 en ’84 hier niet mocht komen. Wij kwamen wel helemaal op Schiphol. Ze hebben ons toen niet kunnen opslokken. In ’89 hebben we de ramp van 7 juni gehad. Ze hebben ons toen ook niet kunnen opslokken. Waarom moeten we dan bang zijn voor TUI?”

Lachmising geeft aan dat de relatie met TUI heel voordelig uitvalt. De SLM is toe aan het uitbreiden van de eigen vloot. "In 2018 moet het zover zijn. Misschien kunnen we met TUI de ommezwaai maken naar een eigen dreamliner,” zegt hij. “In 2018 zullen we in elk geval nieuwe toestellen hebben. Deze samenwerking is heel goed voor ons. TUI is zakelijk maar vriendelijk in de onderhandelingen. Ik heb tot nu toe niet met me vuisten op tafel hoeven te slaan. Zij ook niet.” Lachmising benadrukt dat de SLM niet ten onder kan gaan. “De SLM is altijd sterk geweest. We kunnen niet opgeven,” stelt hij. “Laten we niet in een hoek gaan schuilen of schuldigen gaan zoeken. SLM is van ons, lets go for it!”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May