Brazilie: Stakende politie bereikt akkoord
11 Feb 2017, 08:02
foto
Politiebonden zeggen dat meer dan 120 mensen zijn gedood tijdens de geweldsgolf die volgde op de politiestaking. (Foto: Reuters)


De politie in de Braziliaanse deelstaat Espirito Santo heeft een akkoord bereikt om weer aan het werk nadat ze werden geconfronteerd met aanklachten van rebellie. De politie heeft meer dan een week gestaakt. De actie had gezorgd voor een veiligheidsvacuüm, dat een golf van geweld heeft veroorzaakt. Meer dan 120 mensen zijn gedood bij de geweldsgolf.

De families van de politie hebben het protest geleid. Ze hadden de politie kazernes geblokkeerd en eisten hogere lonen. Vandaag is de politie weer aan het werk.
De militaire politie in Brazilië, die straat patrouilles uitvoert, is door de wet uitgesloten om in staking te gaan. Vrijdag zei de deelstaatregering dat zij meer dan 700 politieagenten zou aanklagen voor rebellie. De deelstaatregering heeft eerder in de week een decreet ondertekend waarin de staatsveiligheid aan de militairen werd overgedragen. Er kwamen 3.000 troepen naar de deelstaat om de veiligheid te herstellen.

In Rio de Janeiro zijn vergelijkbare protesten gehouden, maar de meeste politiemensen hebben hun patrouilles niet gestaakt. Overheidsfunctionarissen geloven dat veel van de doden in Espirito Santo behoren tot rivaliserende bendes.

De Braziliaanse president, Michel Temer, heeft vrijdag voor het eerst gereageerd op de crisis. Hij heeft de staking “illegaal” genoemd. “Het recht om te protesteren, kan het Braziliaans volk niet in gijzeling houden."

Volgens functionarissen kunnen de vrouwen en familieleden die de politiebureaus hebben geblokkeerd, ook te maken krijgen met boetes en andere sancties. Het ministerie van Defensie had honderden soldaten gemobiliseerd naar voornamelijk het grootstedelijk gebied van de deelstaathoofdstad, Vitoria. Aanvankelijk had het 1.200 militairen gestuurd, maar later in de week liet hij weten dat het er 3.000 zouden zijn.
De staking had vele delen van Espirito Santo lamgelegd, waarbij lokale ambtenaren scholen, klinieken en het openbaar vervoer hadden gesloten, terwijl de winkels en bedrijven hun deuren dicht hielden.

In Rio de Janeiro, dat moeite heeft om de overheidssalarissen te betalen, hebben familieleden van politieagenten vergelijkbare stakingen georganiseerd bij diverse politiebureaus, maar het protest heeft de politiepatrouilles in de meeste gebieden niet verhinderd.

Espirito Santo is een van de verschillende Braziliaanse deelstaten dat worstelt met een budget crisis die openbare diensten verlamt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May