Raadsman kan zich terugvinden in strafmaat drugszaak
10 Feb 2017, 17:04
foto


Advocaat Arjan Ramlakhan kan zich grotendeels terugvinden in de straf die kantonrechter Marie Mettendaf heeft opgelegd aan Euredice C. (38). De vrouw werd op de Johan Adolf Luchthaven op 23 augustus vorig jaar aangehouden met ruim zes kilogram cocaïne. De drugs waren verborgen in gekonfijte vruchten in haar handbagage. Zij kreeg een celstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk en een boete van SRD 2000 of een hechtenis van twee weken.

De vrouw legde een volmondige bekentenis af. Ze zat in grote financiële nood. De verstrekker van de drugs zou haar onder druk gezet hebben. Ze had twee keren al afgezegd, maar de verstrekker eiste dat ze de ticketkosten moest betalen. Ze besloot toen de drugs mee te nemen naar Nederland, aangezien zij het geld niet had. De vrouw had verteld hoe ze aan de drugs kwam. De kantonrechter legde de straf conform de eis van officier van justitie, Reshmi Rathipal, op.

Ramlakhan voerde aan dat het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard moest worden. Hij merkte op dat het OM de eigenlijke dader, de verstrekker, niet heeft vervolgd maar de ‘handlanger’ wel. Hij overlegde een arrest van Aruba waaruit blijkt dat het gemeenschappelijke Hof van Aruba en de Antillen toen het OM niet-ontvankelijk had verklaard in een soortgelijke zaak. Rathipal vindt dat het OM niet-ontvankelijk verklaard kon worden, indien er vormfouten zouden zijn.

De advocaat voerde een materieel verweer. Hij kaartte de sociale toestanden van de vrouw aan. Voordat de veroordeelde naar Suriname vertrok, moest zij in feite behandeld worden door de psycholoog. Dit heeft zij nagelaten. De raadsman overlegde documenten van zijn cliënt.

De rechter wilde een hogere straf opleggen, maar hield rekening met de stukken die de raadsman overgelegd had. Ze voerde aan dat de vrouw wist waarmee ze bezig was en dat zij zich bewust was van de gevolgen van drugs. Verder zei Mettendaf dat het OM niet-ontvankelijk verklaard had kunnen worden, maar het arrest dat overgelegd was, was eenmalig uitgevoerd.

Op de vraag van Starnieuws of de advocaat het eens is met de uitspraak, zegt Ramlakhan dat hij niet gauw tevreden is als advocaat. Hij had het liefst dat zijn cliënt nu op vrije voeten was. “Maar, in deze ben ik best tevreden, want mijn cliënt is over enkele maanden uit de gevangenis”, stelt Ramlakhan.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May