Geen invoerrechten meer voor pakket basisgoederen
09 Feb 2017, 07:07
foto
De importeurs krijgen informatie over het pakket basisgoederen waarvoor geen invoerrechten betaald hoeft te worden. (Foto's: HI)


Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft samen met het ministerie van Financiën ervoor gezorgd dat op bepaalde basisgoederen geen invoerrechten betaald hoeven te worden. Importeurs komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor volledige vrijstelling van invoerrechten en omzetbelasting en gedeeltelijke vrijstelling van het statistiekrecht tot een maximaal bedrag van SRD 10. Maandag heeft HI de importeurs hierover informatie gegeven.

HI wil met deze maatregel bepaalde basisgoederen betaalbaar houden. Minister Ferdinand Welzijn zei bij de bijeenkomst dat de inspanningen en ideeën van de importeurs belangrijk zijn voor het opgang brengen van de economische bedrijvigheid. “Het is niet de bedoeling u onze wil op te leggen. U heeft als importeur de vrijheid om alle producten, waarvan u denkt dat die goed zijn voor de markt en voor u winstgevend zijn, te importeren”, benadrukte hij.

Welzijn zei dat het van groot belang is dat de lokale producenten in staat gesteld worden om te produceren tegen vergelijkbare prijzen. Hierdoor kan de lokale productie en werkgelegenheid gestimuleerd worden en kunnen de inkomsten van het land worden verhoogd.

De importeurs waren niet helemaal tevreden met de samenstelling van het pakket, dat van 60 basisgoederen afgeslankt is naar 15. Zij gaven aan het initiatief wel te ondersteunen en met HI te zullen samenwerken om dit project uit te voeren. Er zal over enkele maanden geëvalueerd worden, zegt de voorlichting van HI. Het ministerie zal ook de winkeliersverenigingen en consumentenorganisaties informeren.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May