OGV-voorzitter juicht initiatief bisschop Choennie toe
08 Feb 2017, 00:01
foto
Betty Goede, voorzitter OGV, bij het gerechtsgebouw te Boxel. (Archieffoto)


Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), vindt het heel normaal dat bisschop Karel Choennie aan de vooravond van een cruciaal moment in het 8 decemberstrafproces, oproept tot gebed. "De leider van de Rooms-katholieke kerk doet dit uit eigen verantwoordelijkheid. Er is geen afstemming geweest met de OGV. Wij juichen dit initiatief toe," zegt Goede om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

De OGV-voorzitter merkt op dat tot nu toe een eerlijk proces is gevoerd. "Wij hopen dat dit ook zo blijft. Ik zie de speciale gebedsdienst van de Rooms-katholieke kerk als een oproep opdat het proces eerlijk blijft. De rechterlijke macht moet in alle vrijheid haar werk kunnen doen," benadrukt Goede.

"Er is alle reden om bezorgd te zijn," meent Goede. Zij brengt in herinnering dat er al twee keren ingegrepen is met machtsmiddelen. Eerst is in 2012 een Amnestiewet aangenomen in De Nationale Assemblee om het 8 december strafproces te beëindigen. Daarna is de president gekomen met artikel 148 van de grondwet op het proces onmiddellijk stop te zetten, stelt Goede. Zij vindt het heel goed dat de Krijgsraad deze zaken op basis van wet en recht naast zich neergelegd heeft.

"Ik vind dat onze advocaat Hugo Essed het heel goed heeft uitgedrukt. Er mag gereageerd worden door de regering, maar op basis van rechtsmiddelen en geen machtsmiddelen," zegt Goede. De rechtsgang mag door niemand verstoord worden met machtsmiddelen. In het verleden zijn zoveel dingen misgegaan, merkt zij op. "Een gebed is nodig opdat het verder rustig blijft. Er mogen geen obstakels meer komen. Het is niet de eerste keer dat er gebeden wordt voor een rechtsproces", beklemtoont de OGV-voorzitter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May