Binda waarschuwt voor misleidende e-mails
30 Dec 2010, 06:00
foto


“Gefeliciteerd, u hebt zojuist 100 duizend euro verdiend. Geef uw bankrekening door en binnen tien dagen staat het bedrag op uw rekening.”
Wie kent ze niet, de ronkende e-mails of sms-berichten waarin de argeloze internetgebruiker of niets vermoedende cellulairbezitter een fors geldbedrag in het vooruitzicht wordt gesteld. Of een baan krijgt aangeboden waarmee met minimale inspanningen bakken met geld zijn te verdienen:

“Geachte heer, mevrouw, wij zijn op zoek naar een betrouwbare vertegenwoordiger in Suriname, dat kan helpen als een schakel tussen ons bedrijf en onze klant. Dan there. We zou graag willen weten of u geïnteresseerd bent om werken vanuit huis voor ons en verdien tot $ 1500 tot $ 2500 wekelijks voor uw diensten. Wij wensen een book-keeper of de vertegenwoordiger in Suriname, dus we willen weten of zal u om te werken vanuit huis en krijgt betaald per week, zonder verlaten of van invloed zijn uw huidige baan?”

Bij dit laatste bericht werd het Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen Suriname (Akmos), te gortig. Behalve aan het gebrekkige taalgebruik, dat wijst op een wat al te directe vertaling uit het Engels, ergert Binda zich vooral aan het gegeven dat in het bericht expliciet melding wordt gemaakt van een “vertegenwoordiger in Suriname”. Hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor dergelijke misleidende boodschappen. Binda pleit voor voorlichting over de risico’s van de anonieme mailberichten.

Volgens Binda zijn er genoeg goedgelovige mensen die ingaan op het aanbod en daardoor in problemen komen: “Iedereen moet heel voorzichtig zijn met deze berichten. Het komt er altijd op neer dat je vroeg of laat persoonlijke gegevens moet doorgeven en daar kan later misbruik van worden gemaakt. Het komt ook voor dat mensen worden gelokt met grote bedragen terwijl er uiteindelijk iemand anders rijker van wordt.”

Binda kent genoeg verhalen van consumenten van wie het mailverkeer "naar de bliksem is geholpen" of die claims kregen opgelegd nadat ze hun bankrekening hadden doorgegeven. De Akmos-voorzitter hoopt dat er iets gedaan kan worden aan het beschikbaar stellen van e-mailadressen en cell-nummers: “Op deze manier krijgen consumenten berichten waar ze helemaal niet om hebben gevraagd. Ik krijg de laatste tijd via Digicel ook allerlei acties door waar ik per se aan mee moet doen. Telesur doet er ook aan mee. Ik wil dat soort berichten niet maar ik heb niet de mogelijkheid om het stop te zetten.”


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May