Ministers gaan niet met lege handen naar huis
01 Feb 2017, 00:01
foto
Steven Relyveld, Siegfried Wolff, Faizal Abdoelgafoer, Andy Rusland, Sieglien Burleson en Niermala Badrising zijn vandaag minister af.


Zes ministers die op 12 augustus 2015 zijn benoemd en beëdigd door president Desi Bouterse halen de eindstreep niet. In plaats van in 2020 worden zijn nu, na 17 maanden, vervangen. De ministers krijgen een half jaar hun salaris (bruto SRD 18.088 per maand) uitbetaald. Ook hebben zij recht op alle voorzieningen gedurende deze periode. Daarna mogen zij opteren voor de functie van departementsdirecteur (SRD 9.044).

Twee van de vier vrouwelijke ministers zullen het veld ruimen. Het gaat om Sieglien Burleson (Handel en Industrie) en Niermala Badrising (Buitenlandse Zaken). Joan Dogojo verhuist van Sociale Zaken en Volkshuisvesting naar Sport en Jeugdzaken. Yldiz Pollack-Beighle wordt minister van Buitenlandse Zaken. Christine Polak komt op Sociale Zaken en Volkshuisvesting, terwijl Roline Samsoedien de scepter zal zwaaien op Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Vanaf vandaag zullen vijf vrouwen deel uitmaken van de Raad van Ministers.

Andy Rusland (Transport, Communicatie en Toerisme), Steven Relyveld (Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer), Faizal Abdoelgafoer (Sport en Jeugdzaken) en Siegfried Wolff (Openbare Werken) keren niet meer terug in het kabinet dat later op de dag door president Desi Bouterse wordt gepresenteerd. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme wordt opgedoekt. Jerry Miranda neemt het stokje over van Wolff. Hij krijgt Transport erbij. Ferdinand Welzijn gaat naar het ministerie van Handel en Industrie, dat versterkt wordt met Toerisme.

Naast hun salaris hebben ministers verder recht op een representatietoelage van 25% van het loon, vrije geneeskundige behandeling (ook voor het gezin) en andere voorzieningen. Een minister ontvangt met de representatietoelage bruto ruim SRD 22.000. Na aftrek van belastingen en algemene oudedagsvoorziening ontvangt de functionaris netto SRD 15.695. Een ex-minister krijgt per maand een onderstand van 20% van het salaris. Verder 2% pensioen voor elke maand (17 maanden) van het ministerschap. De vrije geneeskundige behandeling is voor het leven.
Advertenties