Verklaringen NPS en NDP over incident in DNA
23 Dec 2016, 10:55
foto
In de schorsing praten de Assembleeleden met elkaar. Bij de hervatting van de vergadering keerde de rust terug. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Democratische Partij (NDP) verwerpt de verklaring van de Nationale Partij Suriname (NPS) over het incident dat donderdag plaatsvond in De Nationale Assemblee. NPS-fractieleider Gregory Rusland sprong uit zijn vel gisteren tijdens de behandeling van de Anti-Corruptiewet. Hij was er niet van gediend dat Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hem meerdere malen onderbrak. De situatie werd zo chaotisch, waardoor Simons de vergadering schorste. Na de hervatting is Rusland op rustige toon verder gegaan met zijn betoog. Het videofragment bij dit bericht toont aan wat zich afspeelde tussen Rusland en Simons.

Na de aanvaring tussen Rusland en Simons, gaven partijorganen en structuren van de NPS het volgende bericht uit:
"De Nationale Partij Suriname (NPS) verwerpt met klem de houding die assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tijdens de openbare vergadering van donderdag 22 december 2016 heeft geëtaleerd. Daarbij heeft zij niet geschroomd het betoog van het parlementslid Gregory Rusland meermalen te onderbreken waarbij steeds weer verwacht werd dat haar eigen mening gepresenteerd diende te worden.

Tijdens de behandeling van de Anti-Corruptiewet is door Rusland aangegeven dat er steeds getracht wordt om functionarissen die in de fout zijn gegaan middels wetgeving te beschermen. Hij noemde daarbij als voorbeelden de Terugroepwet en de wet ter verhoging van het obligoplafond. Deze opmerking schoot de parlementsvoorzitter kennelijk in het verkeerde keelgat waardoor zij meende Rusland te moeten corrigeren.

De NPS ziet in deze geen enkele verkeerde handeling of uitspraak die zou zijn gepleegd door haar voorzitter. Evenmin stelt de partij te hebben ervaren dat Rusland buiten de orde is geweest. De NPS meent, gezien de houding van Geerlings-Simons, dat bij haar het spreekwoord 'wie de schoen past trekke hem aan' geheel van toepassing van is. Immers, weet zij als geen andere hoe ook de Amnestiewet overnight is doorgedrukt. Schaamteloos is verder de enorme stilte rond de verdamping van gelden ten behoeve van de naschoolse opvang en Carifesta. De NPS vindt dat dit soort gedragingen die rieken naar corruptie, terstond aangepakt moeten worden en niet met de mantel der liefde moeten worden bedekt.

Van de Assembleevoorzitter wordt derhalve geëist professioneel en niet partijdig haar rol ten behoeve van de samenleving en het land te vervolgen en zich te onthouden van onnodige interrupties die op slappe lees gestoeld zijn. Het gaat niet om enge partijbelangen die gediend moeten worden, waarbij een kleine groep profiteert en de rest van het volk verpauperd. De NPS roept op om deze houding onmiddellijk achterwege te laten. De partij volgt de ontwikkelingen op de voet en zal ten alle tijde de regeerders in het parlement en buiten parlementair indien nodig van repliek te voorzien. NPS altijd paraat!"

Reactie NDP
De reactie van de NDP op de verklaring van de NPS:

De Nationale Democratische Partij heeft met stijgende verbazing kennis genomen van de verklaring van de NPS en haar structuren naar aanleiding van de misslag van Rusland gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de openbare behandeling van de anti corruptie wet. We betreuren het eveneens dat de NPS en haar structuren, zonder zich goed te hebben laten informeren, zijn gaan staan achter de leugenachtige verklaringen en kleinzielige vertoning van haar voorzitter. Het niveau waarop de NPS politiek denkt te voeren is zeer bedenkelijk en gaat de partij onherroepelijk verder doen wegzinken.

Deze openlijke politieke aanval met als kennelijk doel mevrouw Jennifer Geerlings-Simons, prominent bestuurs- en kaderlid van de NDP te schaden, wordt verworpen. Dit is overigens niet de eerste keer dat DNA-leden van de NPS de NDP en haar (DNA) leden aanvallen. Rusland is gisteren in de fout gegaan door de feiten bewust te verdraaien. Terecht heeft de voorzitter op heel rustige toon Rusland daarop gewezen. Rusland ontplofte nadat het voor een ieder duidelijk was dat hij zijn onware beweringen niet kon staven. Het geluidsbandje is daar getuige van.

De NDP roept de NPS en haar structuren op om zich voortaan bezig te houden met het trekken van de NPS uit de modder en het aanvallen van de NDP en haar leden na te laten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May