Real Madrid wint Club World Cup 2016
18 Dec 2016, 12:49
Real Madrid heeft zijn overslagen reeks ook in Japan voortgezet. (Foto: AP)

Real Madrid heeft de schrik van zijn leven gehad, alvorens Cristiano Ronaldo met een hattrick de 2-1 achterstand, keerde naar een 4-2 overwinning op Kashima Antlers. Real Madrid heeft daarmee de Club World Cup 2016 gewonnen.

Twee doelpunten van Gaku Shibasaki verrasten de Europese kampioen. De Japanse gastheren stonden immers aan het begin van de tweede helft voor met 2-1. Op het uur zorgde een penalty van Ronaldo voor een gelijkspel. Vanaf dat ogenblik heeft de elfvoudige Europese kampioen meerdere schrikmomenten gehad en was er zelfs sprake van dat captain Sergio Ramos mogelijk van het veld zou worden gezonden. Ronaldo scoorde daarop tweemaal in de eerste helft van de extra–tijd.

Real heeft het toernooi nu voor de tweede keer in drie jaar gewonnen. Ze hebben de Club World Cup in totaal vijf keer gewonnen. De finale vandaag leek een gemakkelijke overwinning toen Karim Benzema Real Madrid in de negende minuut op voorsprong bracht. Maar…Shibasaki veranderde het verhaal en zorgde een minuut voor rust voor de gelijkmaker.

Kashima is het eerste Aziatisch team dat de finale heeft bereikt, hoewel ze zich voor het toernooi hebben gekwalificeerd als kampioen van gastland Japan. De Aziatische kampioen Jeonbuk Motors had in de kwartfinales verloren. "We wisten dat het geen gemakkelijke zou zijn. Ze waren erg agressief," vertelde Real-coach Zinedine Zidane aan verslaggevers.

Real nam de voorsprong toen Luka Modric's volley werd gepareerd door Hitoshi Sogahata en Benzema de rebound binnentikte. Kashima weigerde om geïntimideerd te worden; hij vervolgde het spel met knap voetbal en griste net voor de pauze de schokkende gelijkmaker.

Shoma Doi's pass kwam bij Shibasaki, die de bal eerst slecht raakte, maar een tweede kans kreeg toen Raphael Varane faalde de bal op te schonen. Shibasaki schopte de bal in het net, 2-1. Zes minuten na de pauze sloeg hij weer toe, toen hij een rampzalige balverwerking van Real, oppakte. Hij maakte zich uit de voeten van de drie tegenstanders en vuurde een laag schot voorbij Keylor Navas vanaf 25 meter.

Real zag zich geconfronteerd met zijn eerste nederlaag, sinds hij in april verloor van VfL Wolfsburg. De club heeft de laatste 36 wedstrijden niet verloren. Het was Lucas Vazquez die op de voet werd genomen door Shuto Yamamoto. De scheidsrechter wees naar de witte stip. Ronaldo zorgt op een vol uur voor de gelijkmaker. Kashima bleef zich van zijn beste kant laten zien en kreeg nog drie goede kansen in de laatste minuten van de normale tijd.

Navas tipte Fabricio’s bal op het doel erover. Een minuut later moest hij weer redding brengen door een schot van Mu Kanazaki te blokkeren, nadat deze zich vrij had gespeeld van de defensie van Real. Yasushi Endo kon het spel bij de laatste trap hebben gewonnen, maar hij schopte breed naar de tweede paal, terwijl Sergio Ramos geluk had dat hij geen tweede gele kaart kreeg.

Ronaldo maakte een einde aan Kashima's droom toen hij Benzema’s pass verlengde en acht minuten in extra-tijd de bal vuurde langs Sogahata. Hij besliste zes minuten later de wedstrijd met een nadrukkelijke afwerking in de hoek van het net.