‘100-Bolivar chaos’ in Venezuela
16 Dec 2016, 21:35
foto
Lange rijen vormen zich bij de banken. Burgers proberen de deadline te halen om hun 100-bolivar biljetten in te wisselen. (Foto: AFP)


Venezuela’s hoogste denominatie bankbiljet is niet langer een wettig betaalmiddel. Deze handeling heeft geleid tot een liquiditeitschaos en lange rijen bij banken. Sommige geldautomaten gaven donderdag, nog uren voordat ze zouden verlopen, oude 100-bolivar biljetten.

President Nicolas Maduro heeft gezegd dat de nieuwe hogere coupures in januari volop zouden worden uitgegeven. Hij heeft de grens met Brazilië en Colombia tot en met zondag gesloten om het hamsteren van valuta door de "maffia" in het buitenland te stoppen.

Venezolanen hebben, nadat ze 72 uur kregen om hun 100-bolivar biljetten in te ruilen voor nieuwe, hogere coupures, lange rijen gevormd buiten banken. Het 100-bolivar biljet is op de zwarte markt slechts twee dollarcent (US$ 0,02) waard. Sommige mensen die donderdag nog de 100-bolivar biljetten kregen bij de geldautomaten, moesten dan meteen in de rij staan om deze opnieuw te storten, voordat ze zouden vervallen.

"Ik vind het niet grappig," zegt kantoormedewerker Yarelis Carrero, die in de hoofdstad Caracas woont, aan persbureau AFP. "Als je geld opneemt bij de geldautomaten, geven ze je 100-bolivar biljetten. En je kunt de nieuwe ook niet krijgen in de bank." Een andere bankklant vertelt dat niemand de nieuwe biljetten nog had gezien. "Een man die ik ken, die werkt voor een gepantserd vrachtwagenbedrijf, zei ook dat hij ze niet heeft gezien. Pure leugens!" , uit Saul Bernal zich.

Maar president Maduro heeft in een televisietoespraak op donderdag de Venezolanen geprezen voor hun begrip. "Dit is een grote inspanning die we plegen om zo veel kwaad en trucs aan te pakken. We zijn de handen van de maffia aan het verbranden." Volgens het staatshoofd worden de nieuwe biljetten al verdeeld en zouden ze in januari optimaal worden verspreid. De nieuwe biljetten moeten echter nog worden gezien in de straten. Maduro heeft de sluiting van de grens met Colombia en Brazilië – die sinds dinsdag van kracht was – met nog 72 uur verlengd.

Economische deskundigen zien weinig heil in de actie van Maduro. Volgens hen zal de maatregel om het biljet uit de omloop te halen, weinig positieve effecten hebben op de chronische economische en politieke problemen waarmee het land kampt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May