Zeventien geholpen tijdens elfde vaatmissie
15 Dec 2016, 16:00
foto
Een patiënt tijdens de 11e Vaatmissie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. (Foto: AZP)


Zeventien patiënten zijn geopereerd tijdens de 11e vaatmissie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Bij deze missie zijn patiënten (spoed en semi-spoed) die al dialyseren via een catheter en soms al zes keer zijn geopereerd en die een nieuwe toegang voor de dialyse nodig hebben, geholpen.

Dialyse-patiënten hebben problemen met de grote bloedvaten, die of verwijd of vernauwd zijn. Het verschil met deze missie en voorgaande missies is dat bij sommige patiënten met een bestaande stunt waar een vernauwing de oorzaak was van het probleem, door oorzaak met een dotter procedure is verholpen. Er is waar nodig ook een stent geplaatst.

Bij een shunt wordt een verbinding gemaakt tussen een slagader en een ader in de arm. Die verbinding is noodzakelijk voor het dialyseren. Zonder die levenslijn gaat de patiënt dood. Terwijl een stent helpt bij het openhouden van de bloedvaten en vermindert zij de kans op een hernieuwde verstopping of vernauwing na het dotteren.

De missie onder leiding van vaatchirurg Arie van der Ham heeft gedurende 26 november tot 10 december de geselecteerde groep patiënten geholpen. Vaatoperaties zijn mogelijk in Suriname, maar een extra ervaren hand daarbij is noodzakelijk zegt het AZP. Voor deze missie was Van der Ham die ervaren hand. De vaatmissies zullen nu regelmatig plaatsvinden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May