Amerikaanse Centrale Bank verhoogt rentetarief
15 Dec 2016, 01:03
foto
Fed-voorzitter Janet Ellen. (Foto's: Reuters)


De Amerikaanse Centrale Bank, Federal Reserve (Fed), heeft haar belangrijkste rentetarief verhoogd met 0,25%. Het is de tweede verhoging in een decennium. De Centrale Bank heeft unaniem ingestemd om het belangrijkste rentetarief met een kwart procent op te schroeven naar een bandbreedte van 0,5% tot 0,75%. De Fed verwijst daarbij naar een sterkere economische groei en stijgende werkgelegenheid.

Maar, zegt de Centrale Bank, er zijn naar verwachting slechts 'geleidelijke' verhogingen op korte termijn nodig voor de economie. Fed-voorzitter Janet Yellen zegt dat de economische vooruitzichten "hoogst onzeker" zijn en de stijging slechts "bescheiden" is.

Op een persconferentie na de aankondiging heeft ze echter gesteld dat onder de nieuwe Donald Trump-administratie, tarieven volgend jaar in een sneller tempo kunnen stijgen. De president-elect heeft beleid beloofd om de groei te stimuleren door belastingverlagingen, uitgaven en deregulering.

Volgens de Fed-topvrouw is het verkeerd om te speculeren over de economische strategie van Trump, zonder dat er meer details zijn. Maar ze heeft eraan toegevoegd dat sommige leden van het Federal Open Markets Committee (Fomc), het orgaan dat de tarieven bepaalt, een stijging van de uitgaven hebben meegenomen in hun prognoses. Als gevolg daarvan zegt het Fomc dat hij volgend jaar drie tariefsverhogingen verwacht, in plaats van de twee die in september waren voorspeld.

Yellen heeft op de persconferentie verteld: "We opereren onder een wolk van onzekerheid ... Alle Fomc-deelnemers erkennen dat er grote onzekerheid is over hoe het economische beleid kan veranderen en welk effect dat zou kunnen hebben op de economie." Ze heeft geweigerd om in te gaan op de openbare opmerkingen van Trump over de Fed en zijn gebruik van tweets om beleid aan te kondigen en bedrijven te bekritiseren.

"Ik ben een groot voorstander van de onafhankelijkheid van de Fed,” heeft ze gezegd tegen journalisten. "Ik ben niet van plan om de aankomende president advies geven." De renteverhoging was algemeen verwacht en volgt na de laatste verhoging van een jaar geleden.

De tarieven zijn sinds de wereldwijde financiële crisis in de buurt van nul geweest. Maar de Amerikaanse economie is aan het herstellen, wat wordt onderstreept door de recente gegevens over het consumentenvertrouwen, banen, onroerend goed prijzen en de groei in de industrie en de dienstensector.

Yellen zegt dat de renteverhoging "zeker moet worden opgevat als een weerspiegeling van het vertrouwen dat wij hebben in de vooruitgang die de economie heeft gemaakt en ons oordeel dat de vooruitgang zal blijven". Hoewel de inflatie nog steeds onder het streefcijfer (2%) van de Fed is, verwacht zij dat de prijzen geleidelijk zullen stijgen op de middellange termijn.

De Fed heeft ook haar economische vooruitzichten voor de komende drie jaar gepubliceerd. Daarin suggereert zij dat het Federal Funds tarief kan oplopen tot 1,4% volgend jaar; 2,1% in 2018; en 2,9% in 2019. Het Bruto Binnenland Product zal volgend jaar stijgen tot 2,1% en de komende jaren min of meer op dat niveau blijven. De werkloosheid zal in de periode 2017-2019 tot 4,5% dalen, voorspelt de Fed. En de inflatie zal volgend jaar stijgen tot 1,9% en zal voor de komende twee jaar op dat niveau blijven zweven.

De dollar is na de aankondiging gestegen met 0,5% ten opzichte van de euro tot € 0,9455, en was 0,9% hoger ten opzichte van de yen op ¥ 116,17.
De belangrijkste aandelenmarkten in Wall Street bleven direct na de aankondiging van de Fed grotendeels onberoerd, maar daalden later.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May