Venezolanen in ellenlange rijen om geld in te ruilen
14 Dec 2016, 17:41
foto
's morgens vroeg begonnen zich al rijen te vormen voor de banken in Venezuela.(Foto's: Reuters)


Venezolanen staan in de rij bij de banken nu ze 72 uur hebben om hun geld te storten of hun 100-bolivar biljetten in te ruilen voordat deze coupures geen wettig betaalmiddel meer zijn. President Nicolas Maduro heeft zondag aangekondigd dat het bankbiljet, op dit moment de hoogste coupure van het land, uit de circulatie wordt gehaald.

Volgens Maduro is de actie bedoeld om de grensoverschrijdende smokkel en het hamsteren van de bankbiljetten in buurland Colombia te bestrijden. Maar veel Venezolanen zijn boos dat ze nu worden geconfronteerd met lange wachtrijen.
Financiële instellingen waren maandag gesloten, want het was een feestdag. En toen de banken op dinsdagochtend hun deuren openen begonnen zich bijna onmiddellijk lange rijen te vormen. Volgens de Centrale Bank zijn er meer dan zes miljard 100-bolivar biljetten in omloop, wat bijna de helft van de valuta van het land is.

Veel Venezolanen zijn bang dat ze hun geld dreigen te verliezen als ze er niet in slagen om de straks waardeloze biljetten binnen de toegewezen 72 uur te storten. Na de 72 uur volgen er tien dagen waarin de 100-bolivar biljetten kunnen worden gewisseld voor nieuwe en hoger denominatie biljetten, alleen zal dat mogelijk zijn aan de loketten van de Centrale Bank van Venezuela.

De verrassende aankondiging van president Maduro zondag, heeft tot veel spot en woede geleid op social media. Venezuela zit in het midden van een ernstige economische crisis en analisten zeggen dat de actie waarschijnlijk de liquiditeitscrisis die het land al ervaart, verder zal verslechteren. Maar president Maduro beargumenteert dat de maatregel krachtige grensoverschrijdende smokkel netwerken, die volgens hem de hoge coupures oppotten, bankroet zal maken. Hij heeft opgedragen de grens met Colombia te sluiten om te voorkomen dat gesmokkelde biljetten terug naar Venezuela worden gebracht.

Critici van de regering betogen dat hoewel dit een tijdelijke klap voor de smokkelaars zou kunnen zijn, ze waarschijnlijk zullen beginnen om de hogere coupures te hamsteren die vanaf 15 december, morgen, worden vrijgegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May