VCB-bond stelt Hoefdraad ultimatum van een week
13 Dec 2016, 13:28
foto
Vakbondsleider van de Volkscredietbank, Robby Berenstein, staat werknemers te woord.
(Foto's: Raoul Lith)


De bonden bij de Volkscredietbank (VCB) en de Landbouwbank landelijk hebben een prikactie gehouden vandaag. Het werk is om 11.00 uur hervat. Robby Berenstein, voorzitter van de vakbond, zei op een persconferentie dat de prikactie een ernstig signaal moet zijn voor de regering. Directe aanleiding is de mededeling van fusie tussen de VCB en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en het opstappen van directeur Percy Clenem van de VCB per 1 januari. Aan minister Gillmore Hoefdraad is een ultimatum van een week gegeven om informatie te verstrekken aan de bond.

Berenstein zei dat de mededeling de vorige week gedaan is door de directeur. De regering heeft de vakbond totaal niet gekend in dit besluit, dat publiekelijk kenbaar is gemaakt door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Hij benadrukte dat de werknemers die het proces van fusie moeten uitvoeren er totaal niet bij betrokken zijn. Ook het moment waarop de fusie is aangekondigd, zit de bond niet lekker. Terwijl de VCB midden in een proces is met de fusie met de Landbouwbank, komt deze aankondiging aan. Het samensmelten gaat langzaam. "Een fusie gaat niet over één nacht ijs," stelde Berenstein. Hij benadrukte niet tegen een fusie te zijn, maar deze moet op de juiste manier gevoerd worden.

"Het moment is totaal ongeschikt. Eerst moet de samensmelting met de Landbouwbank worden afgerond. Dan kan er gekeken worden naar de fusie met SPSB, onder voorwaarden," voerde de vakbondsleider aan. Hij stelde dat de bedrijven eerst doorgelicht moeten worden. Er zijn teveel vragen waarop er nog antwoord moet worden gegeven. "Wij willen een gezonde situatie. Wij willen niet dat financiële problemen van de overheid worden afgewenteld op een staatsbank omdat je vindt dat de bank van jou is. De bank is niet van jou".

De vakbond heeft in een brief aan minister Hoefdraad de zorgen van de werknemers kenbaar gemaakt. Aan hem wordt gevraagd om binnen een week met de vakbond te praten en alle plannen rond de fusie te ontvouwen. Aan governor Glenn Gersie vraagt de vakbond om zijn verantwoordelijkheid op te pakken. "Dit proces is bij uitstek eentje dat onder begeleiding moet staan van de governor van de Centrale Bank als toezichthouder op het kredietwezen, als bewaker van een gezond financieel-monetair verkeer".

Berenstein benadrukte dat de directeur als trekker zou moeten fungeren van het proces. Vanmorgen is er weer gesproken met de directeur. Hij kan zich niet terugvinden in de wijze waarop de vertegenwoordiger van de aandeelhouder en de raad van toezicht omgaat met de koers van de bank. Dat heeft geleid tot een onwerkbare situatie waarbij hij gevraagd heeft om anders ingezet te worden. Clenem heeft de brieven die hij geschreven heeft aan de minister en de raad overhandigd aan de bond. Daarin legt hij uit waarom hij zijn ontslag heeft aangeboden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May