Virgil Kartodikromo Rapid schaakkampioen Suriname
12 Dec 2016, 17:08
Virgil Kartodikromo en Kaithlyn Tjong Tjin Joe. (Foto: Surinaamse Schaakbond)

De 12-jarige Virgil Kartodikromo wist gisteren vriend en vijand te verrassen door het kampioenschap van de Nationale Rapidschaakkampioenschappen op zijn naam te schrijven. Hij wist samen met Woman Fide Master (WFM) Kaithlyn Tjong Tjin Joe te zorgen voor een verrassing, aangezien ze beiden op de gedeelde eerste plaats eindigden. Na het toepassen van tie-breaks eindigde Kartodikromo op de eerste plaats en moest Tjong Tjin Joe genoegen nemen met de tweede plek.

Het toernooi was opgedeeld in de topklasse en sub-topklasse. Tijdens dit toernooi was het speeltempo van een wedstrijd bepaald op 15 minuten per wedstrijd per persoon met 10 seconden increment na elke zet.

Top klasse
In de topklasse participeerden er 18 schakers. De favorieten waren CM Suradj Hanoeman, FM Viresh Giasi, Willem Veer en Shatish Lautan. Hanoeman greep naast het kampioenschap door in de laatste ronde zijn partij te verliezen van Tjong Tjin Joe. Zij verloor haar enige partij tegen de kampioen Kartodikromo. Hij moest zijn meerdere erkennen in Hanoeman. De top 3 in deze klasse: 1. Virgil Kartodikromo; 2. Kaithlyn Tjong Tjin Joe; 3. Suradj Hanoeman

Sub-top klasse
In de subtop klasse hebben 22 jonge schakers geparticipeerd die nog geen internationale Fide rating hebben. In deze klasse werd de 11-jarige Zair Amatkarijo kampioen met 6 punten uit 7 gespeelde wedstrijden. Maar liefst 5 spelers wisten met evenveel punten op de tweede plaats te eindigen, namelijk: Maylee Tjong Tjin Joe, Aryan Badri, Farisa Reumel, Rudie Rijsdijk en Raul Udit.

Vermeldenswaard is de afwezigheid van 4 top jeugdschakers: Catherine Kaslan, Alessandro Bronne, Alisha Jaipersaud en Imaan Kalidjo. Deze schakers vertegenwoordigen Suriname tijdens de Consude Games die vandaag in Medellin, Colombia van start gaan. Zij worden bijgestaan door de coach Romario Sanches, die hierdoor ook niet heeft kunnen participeren in de Nationale Rapidschaakkampioenschappen. Kaslan, die onlangs nog tijdens de U-20 Zuid Amerikaanse Damesschaakkampioenschappen de Woman Fide Mastertitel te behalen, maakt een goede kans op een medaille tijdens de Consude Games.

De voorzitter van de Surinaamse Schaakbond, Frank Lo Kim Lin, zei bij de prijsuitreiking bijzonder ingenomen te zijn met het prachtige resultaat, waarbij het duidelijk is dat de jeugd in opmars is en dat terdege rekening moet worden gehouden met hun. De Surinaamse Schaakbond sluit het jaar op zondag af met de Nationale Snelschaakkampioenschappen.