Venezuela trekt hoogste denominatie biljet in
12 Dec 2016, 13:34
foto
Het 100-bolivar biljet heeft een waarde van tweedollar cent op de zwarte markt.(Foto: AFP)


De Venezolaanse regering gaat het hoogste denominatie biljet binnen 72 uur uit de circulatie laten om smokkel te bestrijden. Uit gegevens van de Centrale Bank blijkt dat er meer dan zes miljard 100-bolivar biljetten in omloop zijn; het is samen bijna de helft van alle valuta.

Vanaf woensdag hebben Venezolanen tien dagen om hun coupures in te ruilen voor munten en nieuwe biljetten van hogere waarden. President Nicolas Maduro heeft gezegd dat de stap bendes zou stoppen om de biljetten te hamsteren. Maar een soortgelijke stap de vorige maand in India om hoge denominatie biljetten uit de omloop te halen, heeft grote verstoringen veroorzaakt.

In een verrassende aankondiging heeft president Maduro zondag gezegd dat het 100-bolivar biljet, ter waarde van ongeveer US$ 0,02 op de zwarte markt, woensdag uit de roulatie wordt gehaald. Volgens zijn toelichting is de actie bedoeld om de transnationale bendes die Venezolaanse biljetten in het buitenland hamsteren, aan te pakken. Hij beschrijft de handeling als onderdeel van de economische oorlog die tegen zijn regering wordt gevoerd.

Het staatshoofd zegt dat de bendes meer dan 300 miljard aan bolivares hebben opgepot, grotendeels coupures van 100-bolivar. Volgens hem zijn er hele pakhuizen vol met 100-bolivar biljetten in de Colombiaanse steden Cucuta, Cartagena, Maicao en Buaramanga.

Onderdeel van het plan is om te blokkeren dat de 100-bolivar biljetten terugkomen naar het land, zodat bendes in het land niet in staat zijn hun opgepotte coupures in te wisselen, waardoor deze waardeloos worden. "Ik heb de opdracht gegeven om alle mogelijkheden te land, over zee en door de lucht te sluiten zodat die biljetten niet teruggezonden kunnen worden en ze ermee blijven zitten in het buitenland,” sprak hij op de televisie.

De Venezolaanse munt is drastisch gedaald te midden van torenhoge inflatie. Alleen al in de afgelopen maand is de waarde ervan op de zwarte markt gedaald met 55% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat de prijzen volgend jaar met meer dan 2.000% zullen stijgen. Bendes kunnen dus goedkoop Venezolaanse bankbiljetten kopen op de zwarte markt in ruil voor dollars of Colombiaanse pesos. Zij gebruiken dan de Venezolaanse munt om gesubsidieerde producten in Venezuela te kopen, die zij op hun beurt tegen een winst in buurland Colombia verkopen.

Veel Venezolanen die leven in de buurt van de grens, kopen Colombiaanse pesos om goederen te kopen in Colombia, die zij niet in Venezuela kunnen krijgen als gevolg van chronische tekorten.

President Maduro beschuldigt "imperialistische krachten” voor zowel de tekorten als de stijgende inflatie van Venezuela. Hij zegt dat deze zijn regering ten val willen brengen. “Het doel van deze krachten is om de economie en samenleving te destabiliseren, om het land te laten zonder 100-bolivar biljetten, stelt hij.

Analisten zeggen dat de actie waarschijnlijk de cash-schaarste in Venezuela, waar de mensen al zijn gelimiteerd in de hoeveelheid geld die ze kunnen opnemen bij geldautomaten, zal verergeren. Venezolanen hebben slechts tien dagen om hun 100-bolivar biljetten te ruilen voor nieuwe munten en biljetten, variërend van 500 tot 20.000 bolivars, die vanaf 15 december worden ingevoerd. Critici van Maduro voorspellen chaos en twijfelen dat de faciliteiten in staat zullen zijn om al de 100-bolivar biljetten van de mensen in te wisselen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May