Chinese vrouwen luiden kerst in bij Emma en Elim
12 Dec 2016, 02:45
foto
De Chinese Vrouwen Vereniging Suriname danst voor de senioren van Huize Emma, tijdens de kerstdonatieronde langs sociale instellingen. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De kerst is al begonnen voor de senioren van Huize Emma en de jongeren van Kinderhuis Elim van de Heer. Zij zijn verrast door de Chinese Vrouwen Vereniging Suriname (CVVS). Die maakte zondag de jaarlijkse kerstdonatieronde langs de twee instellingen.

De senioren zitten in het tuinhuisje op het achtererf, wanneer de CCVS-leden langskomen. Ze dragen de kerstpakketten voor elk van de 25 bewoners bij zich en een geluidsbox. Terwijl enkele vrouwen zich opstellen op het erf, begint de muziek te spelen. De regen is voor hen geen sta-in-de-weg. De vrouwen trotseren die en blijven vakkundig hun Kung Fu-dans performen. Het levert hen dan ook een extra applaus. “Wij hoorden alleen dat de Chinese vrouwen langskwamen, maar wisten verder van niets”, zegt bewoner Rinia Rijker. “Die mooie dans was echt een verrassing. Ik heb genoten. Jammer van de regen, maar die brengt ook zegen.” Nadat de pakketten zijn verstrekt en de foto’s zijn geschoten, volgt een interactie vanuit de bewoners met een danklied Gi Grantangi Na Masra.

“Heerlijk, die chips”, zegt bewoner Ramratisch Budhoo, terwijl ze uit haar pakje cheesy sticks eet. Budhoo is erg tevreden over het kerstpakket en kijkt weer even in de zak. “Kijk, mijn eerste kerstbrood voor dit jaar. Ik hoef niet meer zelf te kopen. Kijk, melkpoeder, biscuitjes, we kunnen alles heel goed gebruiken. Vooral in deze dure tijd.” Enkele bewoners rond Budhoo knikken eenstemmig mee. “Geld of pakketten doneren is heel fijn, maar als personen ook met ons bezig zijn, ons aandacht geven, dan genieten wij weer op een andere manier.”

“Een pakket voor jezelf met kerst, is altijd leuker”, lacht directielid majoor Marsha Samedi van Huize Emma. Zij is blij met de donatie. Het tehuis is nog net instaat om eind van de maand zelf de eindjes aan elkaar te knopen. De gezamenlijke kerstviering is dit jaar veiliggesteld door de padvindersgroep Jos Govaars, die de organisatie op zich neemt. “Financiën en levensmiddelen, van rijst tot aan wc-papier zijn welkom”, klinkt dan ook de oproep vanuit Huize Emma aan de samenleving. In 2017 is het tehuis 70 jaar, “wij zouden ons tehuis heel graag een verfbeurt willen geven en kijken wie ons daarbij kan helpen”.

Terwijl de senioren een eigen pakket kregen, brengen de CCVS-leden dozen vol goederen naar Kinderhuis Elim van de HEER. Hoewel CCVS elk jaar een andere sociale instelling voorziet van donaties, viel de keus weer op dit kinderhuis. “We zagen vorig jaar al dat zij hulp nodig hebben en besloten om hen dit jaar weer te gedenken”, vertelt CCVS-secretaris Sandra Tjon Soei Len. Behalve de grote vraag naar levensmiddelen, vroeg de instelling specifiek naar broodbeleg. Het kinderhuis is dan ook deels hierin voorzien door de Chinese vrouwen. De grote nood heeft hen extra gestimuleerd om flink in te zamelen, zegt de secretaris.

Ook bij Elim, lopen de dansers onder de CCVS-leden naar voren. Wanneer play wordt ingedrukt stralen de vrouwen en maken indrukwekkende danspasjes. De kinderen kijken hun ogen uit en hier en daar beweegt eentje mee. Wanneer het bekende kinderlied ‘Little Apple’ volgt, vragen de vrouwen wie mee wilt dansen. De kinderen laten zich dit geen twee keer zeggen. Met een grote smile op het gezicht volgen zij de dansstappen van de volwassenen. Aan het eind krijgt elk kind nog een snoepzakje.

De CCVS bestaat al zes jaar en doet graag sociale activiteiten voor de samenleving. De december-donatie aan sociale instellingen is een soort traditie van de vrouwen geworden. Zij brengen graag ook wat gezelligheid, als entertainment voor de bewoners. De interactie die dan ontstaat, ervaren beide partijen als heel prettig”, zegt Tjon Soei Len. De CCVS houdt zich bezig met sociaal-culturele activiteiten. Naast fitness, geven zij dansoptredens voor derden en fundraisen op deze wijze voor hun sociale projecten. In mei, doneerde zij nog aan Huize Ashiana en de senioren burgers, in verband met de economische crisis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May