Tweede arrestatie in vliegramp Colombia
11 Dec 2016, 09:10
foto
Gustavo Vargas Villegas werkte voor de Boliviaanse luchtvaartautoriteit. (Foto: Reuters)


De Boliviaanse autoriteiten hebben een tweede verdachte in verband met de vliegramp in Colombia aangehouden. Bij de ramp vorige maand is het merendeel van het Braziliaans Chapecoense voetbalteam omgekomen.

Aanklagers zeggen dat Gustavo Vargas Villegas, een voormalige ambtenaar van de luchtvaartautoriteit, is gearresteerd op beschuldiging van misbruik van zijn invloed. Hij heeft licentie gegeven voor het gedoemde vliegtuig. Zijn vader, die ook is aangehouden, was één van de eigenaren van de charter luchtvaartmaatschappij die het vliegtuig exploiteerde. Beiden hebben alle aantijgingen ontkend
Het vliegtuig waarin 71 mensen omkwamen, is blijkbaar met minder dan de verplichte hoeveelheid brandstof in de tanks uit Bolivia vertrokken en is neergestort toen het leeg liep. Vargas Villegas zei: "Ik ben onschuldig. Ik heb de exploitatievergunningen niet geautoriseerd."

Edwin Blanco, een officier van justitie die is betrokken bij de zaak van Vargas Villega, vertelde verslaggevers: "Het openbaar ministerie heeft verklaringen en bewijsstukken verzameld waaruit de deelname van de verdachte blijkt in misbruik van invloed, onverenigbaar gedrag met een openbaar ambt en een schending van de rechten."

De Boliviaanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Celia Castedo, die ook werkte voor de burgerluchtvaart autoriteiten van het land. Ze had het vliegplan van het toestel gezien voordat hij vertrok van het vliegveld van Santa Cruz in het zuiden van Bolivia. Zij had gewaarschuwd dat het toestel nauwelijks genoeg brandstof had om zijn bestemming in Colombia te bereiken.

Ze heeft gezegd dat haar bazen haar onder druk hebben gezet om het vliegplan te veranderen dat zij had gemaakt. Ze is het land ontvlucht omdat ze vreest dat ze geen eerlijk proces zou krijgen van de gerechtelijke autoriteiten. Castedo is in Brazilië waar ze asiel heeft aangevraagd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May